MacBook Force Touch

‘iOS 9 ondersteunt Force Touch voor iPhone 6s’

De iPhone 6s krijgt een Force Touch-druksensor. Dit blijkt uit een testversie van iOS 9 die Apple nu intern gebruikt.

MacBook Force TouchNa meerdere geruchten over een Force Touch-druksensor in de iPhone 6s, zijn er nu ook hints aan de softwarekant opgedoken. Volgens bronnen van 9to5Mac bevat iOS 9 namelijk ondersteuning voor Force Touch, waarmee je de iPhone-interface op een compleet nieuwe manier kunt bedienen.

Met Force Touch kan de iPhone zien hoe hard je op het scherm drukt. Deze speciale druksensor zit op het moment al in de Apple Watch en de trackpad van de nieuwe MacBook 12-inch en vernieuwde MacBook Pro.

Lees ook: Force Touch: zo werkt het op Apple Watch en MacBook

Ontwikkelaars mogen apps met Force Touch voor iOS 9 ontwikkelen, waardoor ze bijvoorbeeld een knop kunnen vervangen met een extra harde schermdruk. Daarnaast zal de druksensor net als Force Touch in de MacBook-trackpad functioneren, waardoor bijvoorbeeld een tekenapplicatie onderscheid maakt tussen een dikke en een dunne lijn. Apple gebruikt Force Touch zelf voor het neerzetten van een pin in Apple Maps, scrollen door de Muziek-app en het toevoegen van afspraken in de Agenda-app. Daarnaast kun je overal in iOS 9 hard op het scherm drukken om de definitie van een woord op te zoeken.

Apple werkt volgens de bronnen ook aan een nieuw toetsenbord voor iOS 9. Dit toetsenbord is iets langer dan het huidige iOS 9-keyboard. Daarnaast heb je in portretmodus extra knoppen tot je beschikking om je tekst te bewerken. De shiftknop op het toetsenbord wordt hierbij eindelijk minder verwarrrend.

Met iOS 9 zal Apple ook Apple Pay verder uitrollen, maar dit lijkt nog vrij bescheiden te gaan: in eerste instantie wordt er gepraat met Canada om de betaaldienst daar uit te brengen. De bronnen zeggen niks over Nederland en België.

iMessage wordt ook door Apple op een aantal technische vlakken verbeterd, waardoor je per persoon kan aangeven wie leesbewijzen mag ontvangen. Daarnaast worden chatgroepen duidelijker en logischer in gebruik in iMessage. Er wordt ook overwogen om Game Center te verwijderen, maar hier is nog niks over besloten.

De laatste tijd lekken er steeds meer details naar buiten over iOS 9. Zo lazen we dat de focus vooral ligt op kwaliteit en dat Apple speciale App Links wil gebruiken. De iPad zou ook flink wat extra’s krijgen met de update. Je leest uiteraard alles over de iOS 9-plannen in ons Dossier iOS 9.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2015, 17:21
Categorie Geruchten
Onderwerpen force touch, ios 9, iPhone 6s

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.