iTunes U meenemen op iPhone en iPad

Je hebt een aantal educatieve programma's van iTunes U gedownload. Maar hoe krijg je ze herkenbaar en goed georganiseerd op je iPhone?

iTunes U is het onderdeel van iTunes waar je allerlei educatieve content kunt vinden. Scholen en universiteiten publiceren er audio- en video-opnames van cursussen, zodat je gratis een college van Harvard, Stanford, Yale of een andere topuniversiteit kunt volgen. Maar hoe krijg je de content op je iPhone of iPad? Met de gratis iOS-app natuurlijk!

itunes-uApple kondigde in 2012 vernieuwingen aan voor het iTunes U-programma. De dienst bestond al langer, maar pas sinds 2012 werd het een volwaardig onderwijsprogramma met audio- en videolessen, studiemateriaal en opdrachten van docenten. Je kunt ze vinden in het onderdeel iTunes U van iTunes. Zo kun je een serie iPhone-ontwikkelaarcursussen van Stanford University of de erg vermakelijke CS50-computercursus van Harvard volgen. Er zijn ook cursussen van Open University en andere bekende onderwijsinstellingen. Je kunt er geen officieel diploma mee verdienen, maar wil je je kennis op een bepaald gebied bijspijkeren en les krijgen van de beste docenten ter wereld, dan zit je goed bij iTunes U. En het kost je helemaal niets!

Universiteiten kunnen hun complete cursusaanbod via iTunes U aanbieden. Studenten schrijven zich in via iTunes U, krijgen studieopdrachten via iTunes U en kunnen in de aanwezige cursusinformatie ook opzoeken wanneer de docent spreekuur heeft. Dit geldt uiteraard alleen voor studenten die daadwerkelijk op de betreffende universiteit ingeschreven staan. Het heeft geen zin om opdrachten in te leveren als je geen student bent bij een universiteit of hogeschool. Toch is veel materiaal ook voor buitenstaanders te bekijken. Zo heeft de scheikundefaculteit van Harvard University een aantal ‘kookcursussen’ gepubliceerd met onderwerpen als ‘Olijfolie en viscositeit’ en ‘Meat Glue Mania’ (hoe kun je met chemische middelen stukken vlees met elkaar verbinden?). Als je gaat zoeken vind je veel interessante info.

itunes-u-synchroniseren

Er zijn twee manieren om iTunes U op je iPhone, iPod touch of iPad te bekijken.

  • Je kunt je abonneren via iTunes en daarna de cursussen als een (video)podcast meenemen op je iPhone of iPad. Dit doe je via het tabblad iTunes U, dat zichtbaar is als je je iOS-apparaat hebt aangesloten op de computer (zie afbeelding hierboven).
  • Nog makkelijker is het installeren van de iTunes U-app. Deze is gratis verkrijgbaar in de App Store en geeft je toegang tot alle cursussen die vrij toegankelijk zijn.

itunes u icoonBij de app is gekozen voor een boekenplank, waarbij je de gewenste cursussen kunt selecteren. Er is trouwens een koppeling gemaakt tussen beide apps: als een docent een bericht doorgeeft of opdrachten geeft, verschijnen die ook in de bijbehorende studieboeken die je in de iBookstore hebt gekocht. Bij elke cursus vind je alle informatie die de docent met de klas wil delen, zoals een structuur van de cursus, eventueel een syllabus, slices en een link naar het gebruikte cursusboek. De studenten kunnen op de cursuspagina notities maken. Let op dat je de multi-touch studieboeken alleen op de iPad kunt lezen, niet op de iPhone.

Downloaden: iTunes U (gratis app – universeel)

itunes-u-iphone-en-ipad

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2014
Categorie iTunes
Onderwerpen eye-fi, geheugenkaart