iOS 8 lifestyle

iOS 8 update nu te downloaden voor iPhone, iPad en iPod touch

IOS 8 is vanaf nu te installeren op iPhone, iPad en iPod touch. Lees hier alles over iOS 8 downloaden, installeren en mogelijke problemen die kunnen optreden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 8 lifestyleApple heeft iOS 8 beschikbaar gesteld voor iedereen met een iPhone 4s of nieuwer toestel. De iOS 8-update bevat honderden interessante vernieuwingen, waar je meteen gebruik van kan maken. Voor een stappenplan lees je ons artikel: iOS 8 installeren op iPhone en iPad: dit moet je weten.

De update is afhankelijk van je huidige toestel en de iOS-versie die je eerder had geïnstalleerd. Op een iPhone 5s kregen wij een 1,5 GB groot updatebestand en op een iPhone 5 waar al iOS 8 stond een 1,1 GB groot updatebestand. Maar er zijn ook mensen die downloadgroottes van 4GB tot 6GB te zien krijgen. Dit betekent overigens niet dat de update uiteindelijk ook zoveel vrije ruimte op je iOS-apparaat in beslag gaat nemen.

iOS 8 bevat heel veel vernieuwingen, waar je in ons dossier iOS 8 en de serie iOS 8 uitgelicht over hebt kunnen lezen.

Geschikte apparaten voor iOS 8

ios 8 update handHeb je nog niet gecontroleerd of jouw iPhone, iPad of iPod touch geschikt is voor de update naar iOS 8, dan kun je het hier alsnog even doen:

 • iPhone 4S
 • iPhone 5
 • iPhone 5s
 • iPhone 5c
 • iPad 2
 • iPad 3
 • iPad 4
 • iPad Air
 • iPad mini
 • iPad mini Retina
 • 5e generatie iPod touch

Niet alle iOS 8-functies worden ondersteund op alle iDevices. Welke dat zijn, lees je in een apart artikel: Welke iOS 8-functies werken op welke devices?

iOS 8 installeren via je iDevice

Je installeert iOS 8 vanuit de instellingen-app van je iPhone:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Ga naar Algemeen > Software-update.
 3. Je ziet nu meteen of de iOS 8-update klaarstaat.
 4. Nog niet te zien? Dan moet je nog even geduld hebben of verder lezen bij de tips voor gebruikers die al de Golden Master geïnstalleerd hebben.

Let op dat je tijdens het installeren van iOS 8 nog niet iCloud Drive inschakelt!

iOS 8 installeren via iTunes

Het is ook mogelijk om iOS 8 via iTunes te installeren:

 1. Zorg dat je de nieuwste versie iTunes 11.4 hebt geïnstalleerd.
 2. Sluit het iOS-apparaat op de computer aan.
 3. Start iTunes en wacht tot het iOS-apparaat is gevonden.
 4. Klik op Zoek naar update.

iOS 8 los downloaden

Het is ook mogelijk om de iOS 8-update los te downloaden en via iTunes op de iPhone, iPad of iPod te installeren. Je moet het bestand dan downloaden op specifieke websites. Daar staan meerdere versies van iOS 8 vermeld, maar je hoeft er maar eentje te downloaden. Welke versie moet je hebben? Dan ontdek je door de achterkant van je iPhone te bekijken. Onder het woord ‘iPhone’ staan twee tekstregels, met onder andere een modelnummer. Dit modelnummer moet overeenkomen met het modelnummer van de downloadlink. Eenmaal gedownload doe je het volgende:

 1. Zorg dat je de nieuwste versie iTunes 11.4 hebt geïnstalleerd.
 2. Sluit het iOS-apparaat op de computer aan.
 3. Start iTunes en wacht tot het iOS-apparaat is gevonden.
 4. Houd shift (Windows) of Option (OS X) ingedrukt en klik op Zoek naar update.
 5. Dubbelklik op het zojuist gedownloade IPSW-bestand.

Update installeren vanuit iOS 8 Golden Master

Als je de Golden Master hebt geïnstalleerd op je iOS-apparaat, dan krijg je geen seintje dat er een update voor jou beschikbaar staat. De Golden Master heeft net als de update van vandaag buildnummer 12A365 en is inhoudelijk identiek aan de definitieve release van iOS 8. Je hoeft dan ook niet meteen de update naar de publieke versie van iOS 8 te installeren.

Wil je toch updaten naar iOS 8, dan kun je dat doen door de iPhone of iPad te herstellen vanuit iTunes. Hoe dat moet lees je in de tip iOS-versies herstellen en downgraden op iPhone, iPad en iPod touch. Je hebt hiervoor de IPSW-bestanden nodig, die je kunt downloaden via ios.e-lite.org.

iOS geïnstalleerd? Probeer de eerste apps met widgets en toetsenborden

iOS 8 is vooral een grote update voor ontwikkelaars, die onder andere eigen toetsenborden en widgets mogen toevoegen aan apps. In onderstaande artikelen hebben we de eerste apps hiermee op een rij gezet:

Problemen met de update?

Als je dit artikel kort na het verschijnen van iOS 8 leest, dan bestaat er een kans dat je tegen allerlei problemen aanloopt. Miljoenen mensen wereldwijd proberen de update gelijktijdig te installeren, dus het kan voorkomen dat je met wachttijden, trage downloads of moeite met activeren van je iPhone te maken krijgt.

Nog steeds vragen? We hebben een stappenplan voor iOS 8 gepubliceerd, waarin we uitleggen hoe je iOS 8 kunt installeren en van tevoren ook backups kunt maken. Voor andere specifieke vragen verwijzen we je graag naar ons voorbereidingsartikel.

Probleem: Geen verbinding met updateserver

Meerdere mensen melden ons, dat ze bij het installeren van de update deze foutmelding krijgen:

Er kan geen verbinding tot stand worden gebracht met de iphone-software-updateserver.

Dit wijst erop dat er momenteel grote drukte is. Het enige wat je kunt doen, is wachten tot de server wel bereikbaar is.

Probleem: Update aangevraagd, maar download start niet

Het lijkt erop dat Apple dit jaar een wachtrijsysteem gebruikt voor het downloaden. Als je je iPhone wilt updaten, krijg je de melding ‘Update aangevraagd’, maar je moet nog even een paar minuten wachten. Daarna start de update vanzelf.

Ook nieuwe Xcode 6.0.1 uit

Naast iOS 8 heeft Apple ook een nieuwe versie van Xcode uitgebracht. OS X Server 4.0 Developer Preview is de nieuwste versie voor Yosemite Server en met Xcode 6.0.1 heb je de nieuwste programmeertools in handen. Die laatste is aanbevolen als je apps voor iOS 8 wilt maken en het wijkt af van Xcode 6 GM, die Apple vorige week tijdens de keynote uitbracht. Als je het wilt downloaden, kun je terecht in de Mac App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 september 2014, 17:59
Categorie iOS
Onderwerpen ios 8, september2014 special

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.