Widgets in iOS 8: deze apps hebben ze al

De eerste apps met widgets in iOS 8 zijn al uitgekomen, en een fors aantal andere top-apps heeft zijn widgets al aangekondigd. Wij zetten ze op rij!
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

widgets-appleiOS 8 komt vandaag uit en dat betekent dat er heel, heel veel apps voorzien gaan worden van widgets: handige informatie van apps op de Vandaag-pagina van het berichtencentrum. Zo zie je bijvoorbeeld het weerbericht van WeatherPro, de agenda van de dag van Calendars 5 of de belangrijkste taken van OmniFocus. We zetten de voorlopers van apps met widgets in iOS 8 op rij.

Widgets installeren in iOS 8 doe je zo!

Deze lijst wordt verder uitgebreid, naarmate er meer apps met iOS 8-widgets beschikbaar komen in de App Store.

24me

24me widget screenshots iPhone

De persoonlijke assistent-app 24me biedt een widget meteen op de lanceringsdag van iOS 8. In de Vandaag-weergave van het berichtencentrum kan je instellen dat je de taken en afspraken van vandaag te zien krijgt, inclusief de tijdsblokken die je al van de app kent. Aan icoontjes zie je welke opdrachten todo’s zijn en welke agenda-afspraken. Als 24me de woorden van je omschrijving herkent, zoals ‘bel’ of ‘betaal’, dan zie je een bijbehorend icoontje meteen bij de opdracht in het widget.

Asana

Deze ‘takenlijst voor teams’ kreeg onlangs een grote makeover op iPhone en iPad en is nu voorzien van een ‘today widget’, zoals het in het Engels heet. Vanuit het Vandaag-scherm in het berichtencentrum kan je jouw taken van die dag bekijken en direct inkijken. De app geniet ook extensies voor andere apps, zodat je van overal en nergens taken kan aanmaken in Asana.

Buzzfeed

De officiële app van de website waar je eeuwig door melige lijstjes en grappige foto’s kan bladeren, heeft nu al een widget voor iOS 8. Daarmee zie je op de Vandaag-pagina van het berichtencentrum de actuele trending artikelen. Ofwel: de lijstjes en artikelen die op dit moment goed scoren. Zo heb je altijd snel toegang tot snoezelige poezenfoto’s, ’15 chauffeurs die te dronken zijn om op de weg te rijden’ of ’10 celebrity-blunders die je alweer was vergeten’. Opvallend is dat BuzzFeed kiest voor een grote foto en een doordruk-knop. Dus geen lijstje met artikelen, ironisch genoeg.

Calendars 5

De veelzijdige agenda-app van Readdle stond al bekend om zijn vele verschillende agendaweergaven en de mogelijkheid om met een vloeiende zinnen afspraken in te voeren. Het is ook een van de eerste app met een widget. Je ziet afspraken die de hele dag duren, die nu bezig zijn en de komende afspraken in één oogopslag. Met een druk rechtsboven voer je snel een nieuwe afspraak in, natuurlijk weer in vloeiende zin.

Clear

Clear iOS 8 widget

De todo-app die groot werd door het gebruik van veegbewegingen, presenteert ook al een widget voor iOS 8. Zo moet je op de Vandaag-pagina van het berichtencentrum de taken zien die je hebt voorzien van een tijdstip. De todo’s die geen datum of tijdstip hebben meegekregen, komen er ook niet in te staan.

DataMan Next

Deze gaat vaak gebruikt worden, vermoeden we. De simpele dataverbruik-meter DataMan Next laat nu kinderlijk eenvoudig je dataverbruik in het berichtencentrum zien.

Day One

Deze populaire dagboek-app grijpt alle mogelijkheden van iOS 8 aan. Je kan je dagboek beveiligen met Touch ID en kan foto’s en teksten doorsturen naar Day One zonder de app te openen. Ook de widgets zijn van de partij. Day One moedigt je niet aan nieuwe verslagen te schrijven, maar wil je prikkelen met je oude dagboekverslagen. Zo krijg je flarden van oude verhalen en oudere foto’s te zien.

Dropbox

Heeft een cloudopslag-app een widget nodig? Dropbox vindt van wel. De applicatie zet je recente activiteit in Dropbox in het berichtencentrum. De applicatie maakt ook gebruik van andere iOS 8-vernieuwingen. Zo kan je via extensies bestanden vanuit allerlei apps direct opslaan in Dropbox. Dropbox Pro en Dropbox Business-gebruikers kunnen in de app ook gedeelde mappen aanmaken en beheren.

Duolingo

Deze geweldige app waarmee je verschillende talen kan leren vanuit het Engels, is er als de kippen bij met een widget onder iOS 8. In de Vandaag-weergave van het berichtencentrum, kan je daarmee eenvoudig zien hoe ver je al bent in je taalcursus. Zo kan je voor jezelf nagaan of je op je schema ligt. Duolingo gaat ook overweg met interactieve pushberichten. Als je de dagelijkse melding krijgt om even bij te leren, kan je snel ‘een uur later’ drukken om je taalcursus vooruit te schuiven.

Evernote

Evernote iOS 8 widget

‘s werelds grootste notitieapp had een reputatie hoog te houden op het gebied van vernieuwingen en jawel: Evernote heeft meteen vanaf de lancering widgets in iOS 8. Je kan meteen alle soorten notities beginnen vanuit het berichtencentrum. Evernote ondersteunt ook extensies voor apps (zoals een fotonotitie beginnen vanuit het fotoalbum) en Touch ID om je notitieboeken te beveiligen, maar die functies zijn alleen beschikbaar voor Premium-gebruikers.

Finish.

Deze todo-app die goed is voor (en tegen) veelvuldige taken-uitstellers, presenteert drie actuele taken op de Vandaag-weergave in het berichtencentrum. Je kan ook een taak toevoegen vanuit het widget.

iTranslate

Deze populaire vertaalapp bespaart je het opstarten van de app, nu er een widget voor iOS 8 beschikbaar is. Je kan gekopieerde tekst meteen vanuit het widget vertalen naar een taal van voorkeur!

OmniFocus 2 for iPhone

iOS 8 apps widgets OmniFocus 2

Ontwikkelaar The Omni Group stoeide nog wat met de widget van OmniFocus 2, die één dag voor iOS 8 werd geïntroduceerd in een update. Een extra bugfix leek het probleem nog niet te verhelpen, maar inmiddels moet het widget van OmniFocus 2 werken.

De widget van de uitgebreide todo-app laat je prominente taken in de widget zien. Aan de rode kleur zie je welke taken de hoogste prioriteit hebben. Andere taken of afspraken die in het verschiet liggen, worden geel weergegeven. Bij elke todo zie je het tijdstip staan.

Parcel

Deze verdienstelijke app om pakketjes die je verzend en ontvangt mee te volgen, laat je voortaan meteen vanuit het berichtencentrum ziet wat de actuele staat van verzending is. Handig!

PCalc

PCalc, de krachtige wetenschappelijke calculator, heeft eveneens een widget toegevoegd voor het berichtencentrum. Daarmee kun je snel een berekening uitvoeren, zonder de app te openen. Je moet op het scherm te tappen om naar de volledige app te gaan. De maker van PCalc heeft ook meteen ondersteuning voor Handoff ingebouwd, zodat je een moeilijke berekening kunt voortzetten op een ander apparaat. Handoff is ook een belangrijke nieuwe functie van iOS 8.

iOS 8 widget PCalc

Sky Guide

Je hoeft deze app bomvol informatie over sterren niet constant meer te openen om essentiële maanstand-informatie te zien. In het widget in het berichtencentrum zie je de opkomst en ondergang van de zon, de maan en planeten. Ook zie je een tijdlijn van de dag, nacht en de hoogte waarop je je bevindt. Is er een meteorietenregen of zijn er verduisteringen? Je ziet het allemaal in het widget.

TwoDots

Dit zagen we niet aankomen: een van de eerste apps die widgets in iOS 8 ondersteunen is een game. En wel het verslavende match 3-spelletje TwoDots. In het widget zie je hoeveel levens je hebt, hoeveel medailles je spaarde en hoeveel levels je nog te gaan hebt.

WeatherPro

WeatherPro widget iOS 8

Het is nog steeds dé weerapp voor iedereen met een meer dan gemiddelde interesse in het weer, en dat bewijst WeatherPro ook nu weer. De applicatie die bekend staat om zijn nauwkeurigheid en zijn veelzijdige weerberichten, is ook een voorvechter van widgets in iOS 8.

Je kan een beknopt weerbeeld op de Vandaag-pagina van het berichtencentrum zetten, met daarin een icoontje van het weer, de temperatuur, wind, neerslag en… de luchtdruk. Zelfs in het widget blijft WeatherPro specialistisch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 september 2014, 18:21
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen ios 8, widgets

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.