iOS 7 GM (Golden Master) verschenen: dit is er nieuw

Apple heeft op dinsdag 10 september iOS 7 Golden Master beschikbaar gesteld. We zetten alle vernieuwingen op een rij.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7Na alle keynote-drukte verscheen gisteravond ook nog eens de Golden Master van iOS 7 voor ontwikkelaars. Deze nieuwe iOS-versie is identiek aan iOS 7 die Apple op 18 september voor iedereen beschikbaar zal stellen. De update zit dan ook bomvol met nieuwe functies en wijzigingen, deels gebaseerd op alle aankondigingen die Apple op dinsdag 10 september heeft gemaakt. We zetten alle wijzigingen even op een rij.

Nieuwe ringtones

Apple noemde ze tijdens de iPhone-presentatie ook al kort: in iOS 7 zitten een aantal nieuwe ringtones. Bijzonder is dat Apple ook de standaard-beltoon op de iPhone heeft vervangen met een van deze nieuwe geluidjes. In onderstaande video hoor je alle ringtones achter elkaar.

Andere toegevoegde geluiden

Niet alleen de ringtones zijn in iOS 7 veranderd. Ook de geluiden bij het aansluiten van een oplaadkabel en het vergrendelen van een iDevice zijn vernieuwd. Vermoedelijk zijn er op andere plekken in iOS 7 ook nieuwe geluiden te vinden.

Nieuwe dynamische achtergronden

Dynamische achtergronden iOS 7iOS 7 bevatte al een paar dynamische achtergronden, maar vanaf de Golden Master zijn er nog meer opties toegevoegd. De achtergronden bewegen subtiel met je iPhone mee om je een gevoel van diepte te geven. De kleuren van een aantal van deze wallpapers komen je wellicht bekend voor: Apple heeft er namelijk voor gekozen om achtergronden in de stijl van de nieuwe iPhone 5c te ontwerpen. Je achtergrond sluit hierdoor aan op de behuizing van je iPhone. Wij vermoeden dan ook dat de iPhone 5c standaard de eigen achtergrondkleur zal hanteren. Naast de dynamische achtergronden zijn er ook een paar gewone, statische afbeeldingen aan het aanbod toegevoegd.

Nieuwe animaties

Apple heeft de animaties in iOS 7 een beetje getweakt. Het afsluiten van apps lijkt hierdoor een tikkeltje sneller en multitasking voelt ook iets anders aan. De verschillen lijken echter niet heel groot en zullen alleen fervente betatesters opvallen.

Verjaardagsbug opgelost

Eerdere betaversies van iOS 7 zorgden ervoor dat sommige verjaardagen van datum werden veranderd. Dit probleem lijkt in de Golden Master inmiddels te zijn opgelost, maar oud-betatesters zijn nog niet helemaal van de issue af: zij moeten alsnog de verjaardagsdatum aanpassen.

Minder crashes en opgeloste bugs

Het is lastig om al zo snel na verschijning te bevestigen, maar het lijkt er op dat iOS 7 sneller en stabieler is dan de voorgaande betaversies. Uiteraard niet heel gek: dit is de iOS-versie die Apple later aan iedere iOS-gebruiker wil aanbieden. Heb je de beta eerder onder handen genomen en liep je tegen bugs aan, dan is de kans groot dat ze inmiddels zijn opgelost. We horen dan ook graag in de reacties welke problemen er volgens jou met de Golden Master tot het verleden horen.

Update: burst mode-functie voor camera

In iOS 7 GM blijkt de burst modus voor actiefoto’s ook te werken op andere toestellen dan de iPhone 5s. We hebben de werking bevestigd op de iPhone 5, iPhone 4s, iPhone 4, iPod touch 5G en iPad 3. Je hebt dus niet Apple’s nieuwste paradepaardje nodig voor deze camerafunctie.

Veelgestelde vragen over iOS 7 Golden Master

In onderstaande lijst beantwoorden we de meest gestelde vragen over de iOS 7 GM.

Ik heb op het moment de beta van iOS 7 geïnstalleerd. Kan ik over-the-air de Golden Master installeren?

Nee. De Golden Master kan alleen door ontwikkelaars vanuit Apple’s Development Center worden gedownload, waarna je deze met iTunes 11 beta 2 kunt installeren. Een OTA-update wordt niet door Apple aangeboden.

Welke versie van iOS 7 GM moet ik op mijn iPhone installeren?

In het Apple Development center staan meerdere versies van de Golden Master, waarbij er voor de iPhone de meeste keuze is. Hier in Nederland wordt de A1429 GSM-versie gehanteerd. Twijfel je, dan kun je altijd achterop je iPhone zien welk model je hebt.

Ik heb de Golden Master gedownload, wat nu?

Start iTunes 11 beta 2, sluit je iDevice aan en kies voor een Herstel-update (klik op Update met Alt-/Option-toets ingedrukt). Kies vervolgens het eerder gedownloade IPSW-firmwarebestand.

Ik heb een Windows-computer. Hoe installeer ik de Golden Master?

iTunes 11 beta 2 is op het moment enkel beschikbaar voor Mac. Het is daarom nog niet mogelijk om de Golden Master vanaf een Windows-computer te installeren. Verwacht wordt dat Apple op 18 september een nieuwe Windows-versie van iTunes beschikbaar stelt waarmee het dan algemeen beschikbare iOS 7 geïnstalleerd kan worden. We horen van een paar lezers dat ze zonder iTunes 11 beta 2 kunnen installeren door een restore uit te voeren, maar deze methode valt niet aan te raden. Het is nog onduidelijk wat voor problemen er bij dit proces voor kunnen komen. De kans is ook groot dat je een gemaakt reservekopie dan ook niet kunt herstellen en je iPhone dus helemaal opnieuw moet instellen.

Ik gebruik de beta van iOS 7 en kan de Golden Master niet installeren

Meerdere lezers wijzen ons er op dat ze de Golden Master wel kunnen installeren nadat ze hebben gedowngrade naar iOS 6.1.4. Wees er wel zeker van dat je de juiste GM-versie hebt voor jouw iDevice en iTunes 11 beta 2 gebruikt. Dit probleem lijkt hoe dan ook vrij selectief: zelf slaagden we er in om van de beta van iOS 7 te updaten naar de Golden Master.

Wanneer verloopt de Golden Master?

De Golden Master is gelijk aan de uiteindelijke versie van iOS 7 en daarom geen beta. Deze iOS-versie zal daarom niet verlopen.

Is er een reden om niet de Golden Master op mijn iDevice te zetten?

Dit is een uiteindelijke versie van de iOS 7-software met dezelfde downgradebeperkingen die Apple normaal biedt; het is vanaf iOS 7 Golden Master daarom niet mogelijk om te downgraden naar iOS 6. Omdat er een betaversie van iTunes 11 is vereist om de Golden Master te installeren, is er ook een iets grotere kans dat je tegen problemen tijdens de installatie aanloopt. De publiekelijk beschikbare versie die op 18 september verschijnt is daarom de meest veilige optie.

Kan ik op 18 september de ‘echte’ versie van iOS 7 installeren?

De Golden Master was in het verleden identiek aan de uiteindelijke versie van iOS die Apple later voor het grote publiek beschikbaar stelde. Desondanks is het raadzaam om 18 september alsnog via dezelfde methode iOS 7 final te installeren om zo zeker te zijn dat je alle functionaliteit hebt en dat je ook in de (nabije) toekomst OTA-updates blijft ontvangen. iDevices met iOS 6 zullen op 18 september via OTA een nieuwe update aangeboden krijgen. Je leest uiteraard meteen op deze website of via onze app wanneer de update is vrijgegeven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:24
Categorie iOS
Onderwerpen firmware, golden master, ios 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.