ios 6 ios 7

iOS 7-adoptie vlak voor WWDC op 90 procent

De adoptie van iOS 7 zit vlak voor WWDC 2014 op 90 procent. Bij iPads ligt het percentage op 85 procent.

ios 6 ios 7Maandagavond is bekend wat iOS 8 ons zoal gaat brengen. Er komt misschien dezelfde avond al een developerversie, zodat we alles zelf kunnen ervaren. Het is daarom interessant om nog één laatste blik op iOS 7 te werpen. Hoeveel mensen zijn inmiddels overgestapt en hoeveel mensen zijn nog blijven hangen bij iOS 6, 5, 4 en eerder? Als je afgaat op de kritiek op iOS 7 (kil en zakelijk, geen houten boekenkastje meer) dan zou je verwachten dat veel mensen zijn blijven hangen bij iOS 6. Maar slechts 10% van de iOS-gebruikers dwaalt nog in Scott Forstall’s fantasiewereld met lederen stiksels en groene biljartlakens rond.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Chitika, die overigens wel betrekking hebben op Noord-Amerika. Chitika verzamelde miljoenen mobiele advertentie-impressies waarbij ze meteen checkten welke iOS-versie mensen gebruiken. Dat gebeurde in de periode tussen 22 en 28 mei. Daaruit blijkt dat de adoptie van iOS 7 al op 89,7 procent zit. In februari lag het nog vijf procentpunten lager. De meeste mensen die iOS 7 nog niet hebben geïnstalleerd zijn blijven hangen bij iOS 6 (8,8%), terwijl oudere versies te verwaarlozen zijn.

chitika-iphone-ios-7-adoptie

Bij iPads ligt het iets anders: omdat relatief veel mensen nog een oude iPad gebruiken ligt de adoptie daar op 85 procent. iOS 6 (8%) en iOS 5 (5,5%) doen ook leuk mee.

Chitikia-iPad-ios-7

Vorig jaar deed Chitika ook een meting, vlak voor de WWDC. Toen ontdekten ze dat iOS 6 op een percentage van 92,7% zat voor de iPhone en 82,8% voor de iPad. Wat opvalt is dat de iPhone-gebruikers minder snel zijn overgestapt. Hoe kan dat? Chitika denkt wel een verklaring te hebben. Ze vermoeden dat het te maken heeft met kleine problemen die optraden bij de iOS 7-updates. Zonder in details te treden zou het daarbij kunnen gaan om traag gedrag van iOS 7 op oudere toestellen of verminderde batterijduur. Apple loste een aantal van die problemen gaandeweg op, maar het kan zijn dat mensen sceptisch zijn geworden en liever op iOS 6 bleven hangen. Jailbreaken hoeft geen reden te zijn, want dat kan ook bij iOS 7 en hoger.

Bij de iPad zijn mensen juist wat sneller overgestapt naar iOS 7, in vergelijking met vorig jaar. Dat heeft volgens Chitika te maken met het feit dat relatief veel iPad-modellen mochten upgraden naar iOS 7. Alleen de eerste generatie iPad uit 2010 bleef buiten beeld. Maar alle overige gebruikers, inclusief mensen met een iPad 2, konden toch de update maken. De grafiek laat ook zien dat het aantal gebruikers met een iPad 1 inmiddels heel klein moet zijn (al is het wel een vrij vocale groep).

Volgens Apple’s eigen cijfers is 88 procent van de iPhones en iPad overgestapt naar iOS 7. Dit is gebaseerd op cijfers uit de App Store in de week eindigend op 18 mei. Chitika’s cijfers komen dus aardig overeen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juni 2014, 11:04
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerp ios 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.