ios-7-iphone

Waarom je niet meer kunt downgraden naar iOS 7

Downgraden naar iOS 7 vanuit iOS 8 is niet langer mogelijk. Apple is gestopt met het signeren van iOS 7.1.2, waardoor je niet langer terug kunt naar de vorige versie.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

downgraden naar iOS 7Heb je iOS 8 geïnstalleerd en heb je er spijt van, dan is het niet meer mogelijk om te downgraden naar iOS 7. Apple is gestopt met het signeren van de iOS 7.1.2 systeemsoftware. Dat werd ontdekt door iH8Sn0w. Dit artikel legt uit waarom je niet meer terug kunt downgraden en welke vooruitzichten je hebt om terug te gaan. Is je iPhone heel traag geworden en heb je onze eerdere waarschuwing om tijdig te downgraden niet gezien, dan zul je ermee moeten leren leven.

Waarom je niet meer kunt downgraden naar iOS 7

Na het verschijnen van een nieuwe versie van iOS is er een korte periode waarin je nog terug kunt naar de vorige versie. Die periode duurt meestal één tot twee weken. Ter vergelijking:

  • iOS 6: 1 week
  • iOS 7: 2 weken (waarschijnlijk langer vanwege de grote veranderingen)
  • iOS 8: 1,5 week

Bij het installeren van een nieuwe versie van iOS maakt de iPhone, iPad of iPod touch contact met de servers van Apple. Apple controleert of de nieuw geïnstalleerde iOS-versie is gesigneerd. Dat wil zeggen: er wordt gecheckt of de cryptografische handtekening van de bestanden overeenkomt met de goedgekeurde handtekeningen op de server van Apple. Dit wordt gedaan om te kijken of de bestanden niet besmet zijn met malware of corrupt zijn geraakt. Het is ook een controlemechanisme om te zorgen dat gebruikers altijd een goedgekeurde versie van iOS gebruiken.

Apple en ontwikkelaars van iOS-apps hebben er belang bij dat zoveel mogelijk mensen upgraden naar de nieuwste iOS-versie, want daarin zijn beveiligingslekken gedicht en bovendien levert het minder werk op. Als 95% van de mensen iOS 8 zou installeren, hoeven ontwikkelaars alleen nog rekening te houden met die iOS 8-gebruikers. Dat scheelt moeite, want door de app te optimaliseren voor iOS 8 hoeven ze geen tijd te steken in aanpassingen voor de resterende 5%. Het blijven ondersteunen van oudere iOS-versies kost veel tijd en geld, terwijl je het misschien maar voor een kleine groep doet.

Korte tijd om te downgraden naar iOS 7

Vlak nadat iOS 8 beschikbaar kwam, was er een korte periode om nog te downgraden naar iOS 7. Sinds 17 september, toen iOS 8 beschikbaar kwam, kon je moeiteloos downgraden naar iOS 7. De Apple-servers bleven ook de digitale handtekeningen van iOS 7.1.2 versies herkennen. Vroeger gold er een uitzondering voor de iPhone 4: als je bij dat toestel de SHSH-blobs had bewaard, kon je nog terug naar oudere versies, maar sinds de iPhone 4S, iPad 2 en latere modellen is dat niet meer mogelijk. Dit onderscheid is tegenwoordig niet meer relevant, omdat de iPhone 4 helemaal niet geschikt is voor iOS 8, dus die valt bij voorbaat af.

Tip: downgraden naar iOS 8.0 is natuurlijk wel gewoon mogelijk. Hier lees je hoe downgraden werkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.