‘iOS 7 lijkt speciaal voor Apple Watch ontworpen’

Apple's nieuwe iOS 7-redesign uit 2013 had een strategische reden, denken commentatoren. Hiermee zou Apple alvast een grootschalig plan voor de Apple Watch in gang hebben gezet.

ios-7-schermenApple introduceerde met iOS 7 een compleet nieuw design, waarbij de stiksels en gedetailleerde knoppen op de iPhone en iPad werden omgeruild voor platte, versimpelde alternatieven. Het leek toen vooral een langverwachte vernieuwingsslag voor iOS, maar experts denken nu dat er meer achter schuilde. Twitterrific-maker Craig Hockenberry van Iconfactory denkt dat Apple het nieuwe iOS-design heeft ingevoerd om alvast op de Apple Watch voor te bereiden.

Hockenberry refereerde kort naar het iOS 7-redesign in een uitgebreider artikel over het scherm van de Apple Watch. Daarin schreef hij het volgende:

Ik heb altijd het gevoel gehad dat het platter maken van Apple’s gebruikersinterface met iOS 7 niet alleen esthetisch maar ook strategisch was. Onze eerste reactie was om een onversierde app te maken waardoor je makkelijker op content kunt concentreren.

Met de nieuwe schermtechnologie [van de Apple Watch] wordt pas duidelijk dat het hebben van minder pixels voordelen heeft. Een gedetailleerde knop in iOS 6 zou meer batterijkracht om onze pols verbruiken. Onderschat nooit de langetermijnvoordelen van een versimpelde interface.

Een interessante theorie, die ook nog eens voeten in de aarde blijkt te hebben. Apple-expert John Gruber staat bekend om zijn korte lijntjes met Apple en zegt er het volgende over:

Apple heeft nooit officieel gezegd dat de Apple Watch een AMOLED-scherm gebruikt, maar het is een soort van publiek geheim. Daarnaast zou het skeuomorfisme van iOS 7 er ongeacht de onderliggende schermtechnologie er ontiegelijk onbeholpen uitzien op het horloge. Ik denk niet dat iOS of OS X de skeuomorfische textures hoefde te verwijderen, maar voor de Apple Watch was het een vereiste.

De theorie sluit aan op wat we al weten: Apple zou met de Apple Watch zijn begonnen in 2011 en iOS 7 verscheen in 2013. Op dat punt had Apple waarschijnlijk al een idee van wat ze met het horloge wilden doen, waardoor ze er alvast op konden inspelen met een compleet iOS-redesign.

De Apple Watch is vanaf 24 april verkrijgbaar in een eerste aantal landen – waaronder Duitsland, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Op 10 april is het mogelijk het horloge alvast uit te proberen in Buitenlandse Apple Stores.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 maart 2015, 13:53
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple watch, ios 7

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.