Macintosh Hello

Probeer Macintosh-software uit de jaren tachtig, dankzij The Internet Archive

Bij The Internet Archive kun je nu teruggaan in de tijd en Macintosh-programma's uit de jaren 1984-1989 in de browser proberen.

Bij The Internet Archive kun je teruggaan in de tijd: je kunt oude versies van websites zien en krijgt ook een indruk hoe software er vroeger uitzag. Voor mensen die in de jaren tachtig zijn opgegroeid hebben ze een nieuwe schatkist geopend: allerlei oude Macintosh-programma’s die je in de browser kunt bekijken.

Macintosh Hello

De collectie maakt deel uit van een nieuwe softwarebibliotheek bij The Internet Archive. Het gaat om emulaties van programma’s van Macintosh-computers die tussen 1984 en 1989 werden gebruikt. Leuk is dat je alle programma’s gewoon kunt gebruiken. Je denkt meteen weer terug aan de tijd dat je de programma’s voor het eerst zag, thuis of op school. Zo kun je games als Dark Castle, Space Invaders en Lode Runner spelen, alsof het weer 1989 is. Of vergaap je aan de Microsoft Flight Simulator uit die tijd. Alles is gemaakt voor een 9-inch scherm in zwart-wit.

Macintosh Internet Archive

Misschien speelde je in die tijd geen spelletjes, maar kun je je nog wel MacWrite en MacPaint voor de geest halen. De Macintosh heeft ervoor gezorgd dat de personal computer door iedereen gebruikt kon worden. En het lijkt niet beperkt tot deze eerste geselecteerde collectie van apps en games uit 1984-1989. De makers lijken van plan nog veel meer vrij te geven.

MacPaint in het Macintosh Internet Archive

Heb je niet eerder op een Macintosh gewerkt, dan kan het ook een interessante ontdekkingstocht zijn. Soms werken dingen heel anders dan nu (en dat is maar goed ook, we zijn gaandeweg dingen slimmer gaan aanpakken). De meeste programma’s in de collectie hebben de tijdgeest goed doorstaan: er zijn tegenwoordig nog soortgelijke programma’s die ongeveer op dezelfde manier werken. Al zien ze er wel een stuk moderner uit.

Je kunt het zelf hier proberen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 april 2017, 10:31
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macintosh, software

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.