In elke iPhone 4 zit voor 30 euro aan Samsung-onderdelen

The Economist en iSuppli berekenden hoeveel procent van de onderdelen van de iPhone 4 van Samsung afkomstig is. Het Koreaanse merk fabriceert enkele van de belangrijkste onderdelen voor Apple.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 4 onderdelen en kosten headerMet het oog op de losgebarsten patentstrijd tussen Apple en Samsung, heeft The Economist op een rijtje gezet welke componenten in de iPhone 4 nou door wie worden gemaakt. Zoals je wellicht weet, is Samsung niet alleen een directe concurrent voor Apple op de smartphone- en tabletmarkt, maar fabriceert het Koreaanse merk ook onderdelen voor Apple-apparaten zoals de iPhone 4. Het blijkt dat ruim een kwart van de kosten die Apple uitgeeft aan componenten voor dat toestel, afkomstig is van Samsung. Het onderzoek van The Economist leverde meer inzichtverschaffende resultaten op.


Het Koreaanse merk levert een paar van de belangrijkste onderdelen van de iPhone. Het Flash-geheugen (vrij vertaald: de opslagruimte van de iPhone), het werkgeheugen (of DRAM) en de applicatieprocessor komen van Samsung. The Economist baseerde zijn onderzoek op de gegevens van iSuppli. Volgens die data zijn de onderdelen van Samsung goed voor 26 procent van de kosten die Apple uitgeeft aan de componenten van elke iPhone 4. Samsung is een van de grootste leveranciers aan Apple en andersom is Apple een van Samsungs grootste klanten.

Volgens The Economist is dat de bedrijfsstrategie van het Koreaanse merk. Door in grote getale onderdelen voor concurrenten te maken, gaan de kosten per onderdeel omlaag en zo kan Samsung zelf ook goedkoop gebruik maken van de techniek achter die onderdelen.

Onderdelen en kosten iPhone 4 infografiek

Het Flash-geheugen is met 26 dollar het één na duurste onderdeel van een iPhone 4. Alleen de kosten van het touchscreen zijn hoger: 38,50 dollar. Saillant detail is dat Apple zich voor het beeldscherm van de iPad wél wendt tot Samsung, om het belang van het Koreaanse merk voor Apple maar eens te onderstrepen. In totaal kosten de onderdelen van de iPhone 4 bij elkaar 178 dollar. De assemblage en marge van het Taiwanese bedrijf Foxconn in China doen daar nog 14 dollar aan kosten bovenop. Bij elkaar zijn de kosten van een 16 GB iPhone 4 192 dollar. De Amerikaanse verkoopprijs van het model is 560 dollar. Dat betekent dat Apple zelf maar liefst 368 dollar pakt op de simpelste uitvoering van de iPhone 4. Dat is omgerekend 259 euro per toestel. Let wel: dat bedrag is geen pure winst voor Apple, maar moet worden verrekend met de ontwikkelkosten van software, research & development, marketing, verzending en verpakking.

Wat de patentstrijd tussen Apple en Samsung ook gaat opleveren; het leert ons in ieder geval meer over de cijfers achter de iPhone 4.

Afbeelding: The Economist/ iSuppli

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.