iPad en namaak: de tablet van Knight-Ridder is 17 jaar oud

Technologiebedrijf Knight-Ridder bedacht 17 jaar geleden al een tablet, waarop je kranten kon lezen en nieuws kon volgen. Je had er geen handleiding voor nodig.

knight ridderWat heeft een tablet van 17 jaar geleden met de iPad te maken? Vanochtend vindt er in Den Haag een kort geding plaats, waar advocaten van Apple aan de hand van foto’s en toestellen duidelijk proberen te maken dat de Samsung Galaxy Tab en Galaxy S-smartphones wel erg veel op producten van Apple lijken. Eén van de onderwerpen die de tegenpartij daarbij vanochtend aanvoerde, is dat er vóór iOS al icoontjes met afgeronde hoeken bestonden. Apple krabbelde enigszins terug, dat het niet zozeer gaat om het vergelijken van de details, maar om het algemene idee van een tablet. Maar hoe zit het dan met Knight-Ridder, een bedrijf dat 17 jaar geleden al een filmpje maakte over tablets?

Tabletcomputers die eruit zien als een iPad zien we elke week. Maar de tablet van Knight-Ridder is anders: deze tablet werd 17 jaar geleden bedacht en verscheen in een promovideo in 1994.

knight ridder 2Technologiebedrijf Knight-Ridder sprak toen al over een manier om kranten geschikt te maken voor het elektronische tijdperk. Ze stelden een computer voor, waar je geen handleiding voor nodig hebt. Apple zou het zó bedacht kunnen hebben, ware het niet dat het nog 15 jaar zou duren voordat de iPad op de markt kwam. Roger Fiddler richtte Knight-Ridder in 1992 en doet in de video een opmerkelijke voorspelling: “All forms of media that we know today will be transformed in the next ten to 15 years.” Deze man had werkelijk een vooruitziende blik. En dan te bedenken dat een apparaat als de iPad 2 even snel is als een supercomputer uit 1994.

We zijn benieuwd of Apple de rechter ervan weet te overtuigen dat de iPad echt een vernieuwend apparaat is en dat alle tablets die later kwamen pure namaak zijn. De rechtszaak in Den Haag nog in volle gang.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 augustus 2011, 12:19
Categorie Apple
Onderwerpen ipad, namaak, rechtszaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.