Google wil 2,25 procent van iedere verkochte iPhone

Google heeft in een brief aan de IEEE aangegeven dat ze 2,25 procent van de verkoopprijs van elke iPhone willen hebben. Het geldt ook voor andere smartphones die de patenten van Motorola gebruiken.
Bert van Doorn - · Laatst bijgewerkt:

Google wil 2.25 procent van iedere verkochte iPhoneGoogle heeft een brief gestuurd naar de Amerikaanse toezichthouder IEEE waarbij ze aangeven dat de licentievergoeding van 2,25 procent voor Motorola’s overgenomen patenten gehandhaafd blijft. Iedere smartphonefabrikant die gebruik maakt van patenten van Motorola Mobility zou deze vergoeding moeten gaan betalen. Zo zou voor iedere verkochte iPhone een bedrag tussen de tien en twintig euro, afhankelijk van het model, moeten worden betaald aan Google.

Met de brief loopt Google wel vooruit op de overname van Motorola Mobility en haar patentenportfolio. Deze aankoop moet nog officieel worden goedgekeurd. De Amerikaanse ministerie van justitie zou op het punt staan om volgende week goedkeuring te verlenen voor de overname. De Europese Commissie moet uiterlijk maandag besluiten of de overname groen licht krijgt.

Google betaalt 12,5 miljard dollar voor de mobiele tak van Motorola waarbij ze vooral geïnteresseerd zijn in de patenten van het bedrijf. Deze moeten Google’s mobiele besturingssysteem Android beschermen zodat deze financieel interessant blijft om te gebruiken. In de brief geeft Google aan dat ze licenties uit gaat geven voor de belangrijkste patenten; iets wat overigens ook verplicht is. Daarbij neemt ze de bestaande overeenkomsten die Motorola Mobility met andere bedrijven heeft gemaakt over.

google_ieee_motorola_patentDe overname van Motorola Mobilty zou binnen nu en enkele weken kunnen worden goedgekeurd in de Verenigde Staten. Pas als de deal tussen Google en Motorola Mobility wereldwijd is goedgekeurd kan Google een vergoeding gaan vragen aan andere fabrikanten voor het gebruik van haar patenten. Het lijkt niet aannemelijk dat Apple zonder slag of stoot Google gaat betalen voor elke verkoop van de iPhone.

Deze tekst is bijgewerkt om 20:35. De aanvankelijke opmerking dat Google de 2,25% bij Apple gaat “opeisen” is verwijderd. Daarnaast is de tekst op sommige punten verduidelijkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 februari 2012, 20:31
Categorie Apple
Onderwerpen google, licentie, motorola, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.