Buurt in Parijs

Google Maps bepaalt de naam van jouw buurt

Lelijke buurtnaam? Verzin zelf iets beters!

Een opmerkelijke ontwikkeling: Google Maps blijkt nogal veel invloed te hebben als het gaat om de naamgeving van buurten. Bewoners zijn boos, omdat hun buurt opeens een heel andere naam krijgt.

In San Francisco bestaat de wijk rondom Rincon Hill, South Beach en SoMa al 170 jaar. Sinds afgelopen voorjaar kreeg het gebied in Google Maps opeens een compleet andere naam: The East Cut. Makelaars, hotels, taxidiensten en allerlei andere bedrijven die afhankelijk zijn van de digitale kaarten van Google gingen de naam The East Cut ook opeens gebruiken. De bewoners vinden het een lelijke naam, maar ze kunnen niet opboksen tegen de macht van Google. Google bepaalt voortaan hoe een buurt of wijk heet.


De New York Times ontdekte nog een aantal andere voorbeelden: door een foute spelling heet een wijk in Detroit opeens Fishkorn in plaats van Fiskhorn. Ze deden navraag hoe Google de namen van wijken bepaalt, maar daar wil het bedrijf niet echt opheldering over geven. Soms lijkt er sprake van een foutje, soms hebben makelaars een rol gespeeld en soms krijgen buurten zomaar nieuwe marketingnamen.

The East Cut in Google Maps

Links Google Maps met de nieuwe naam The East Cut, rechts de kaarten van Apple.

Hallenkwartier
Het gebeurt ook in Nederland, al zagen we daar nog niet direct iets van terug in Google Maps. Zo wordt de buurt rondom iCulture HQ opeens ‘Paleiskwartier’ genoemd en hangen er in de straten rondom de Amsterdamse Foodhallen opeens straatbordjes met ‘Hallenkwartier’. Die nieuwe namen hebben het nog niet zover geschopt dat ze op Google Maps zijn verschenen, maar dat kan zomaar gebeuren.

Dankzij internet en Google Maps kunnen nieuwe namen zich veel sneller verspreiden. Digitale kaarten worden dagelijks bijgewerkt. Soms pikt Google die namen zomaar op. In Los Angeles begon onroerend goed-architect Jeffrey Schneider zijn buurt Silver Lake Heights te noemen in advertenties. Het was eigenlijk bedoeld als grap, maar Google Maps heeft het nu gewoon overgenomen. Ondertussen noemt elke makelaar de buurt zo.

Nieuwe naam indienen
Bij Google kun je wijzigingen indienen, net als bij Apple. Als jij (en een paar vrienden) zeggen dat een bepaalde buurt een nieuwe naam heeft gekregen, dan neemt Google dat misschien wel over. Medewerkers controleren nog wel of het klopt, maar bij een naam als Silver Lake Heights klinkt het erg geloofwaardig, zeker als alle makelaars in de buurt de naam al gebruiken. Het kan dan ook gemakkelijk gebeuren dat een naam wordt goedgekeurd, die eigenlijk niet officieel is.

Navraag bij Google door de New York Times leverde weinig op. Google blijkt niet te willen vertellen hoe buurten zomaar nieuwe namen kunnen krijgen en in welke mate daarbij fouten worden gemaakt. Sommige gebruikers zeggen dat een voorstel voor een nieuwe buurtnaam soms klakkeloos wordt geaccepteerd.

Klinkt jouw buurt niet luxe genoeg? Misschien kun je er iets aan doen door een andere naam voor te stellen. Als het op Google Maps staat zal het wel waar zijn, toch?

Als in Nederland en België ook buurten door Google Maps opeens een andere naam hebben gekregen, horen we het natuurlijk graag in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 augustus 2018, 18:57
Bron Bron New York Times
Categorie Achtergrond
Onderwerp google maps
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.