Koogeek Smart Plug.

Fabrikant: ‘Koogeek HomeKit-stekker voldoet aan alle EU-richtlijnen’

Update 11 april: Volgens Koogeek voldoen de stekkers aan alle voorschriften. De slimme stekker van Koogeek mag in Europa niet meer verkocht worden. Voor de stekker met HomeKit-functionaliteit zou al sinds januari een verkoopverbod van kracht zijn, maar dat komt nu pas in de publiciteit. De stekkers zelf worden nog steeds verkocht met steeds andere productnummers.

Update 11 april
Navraag bij Koogeek maakt duidelijk dat de fabrikant ondertussen over alle benodigde certificaten en goedkeuringen beschikt. De fabrikant heeft zelf geen idee waarom er een verkoopverbod is ingesteld, aangezien naar eigen zeggen alle vereiste papieren in orde zijn. De Koogeek-stekker P1EU voldoet aan de Radio Equipment Directive (RED) en de benodigde RED-cerficaten en voldoet aan de CE- en RoHS-richtlijnen. Dit blijkt ook uit markeringen op de verpakking. Omdat het niet verplicht is om de markeringen ook in de handleiding op te nemen heeft Koogeek dat tot nu toe niet gedaan. Koogeek heeft opheldering gevraagd bij het Bundesnetzagentur, maar heeft nog geen reactie ontvangen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 6 april:

Verkoopverbod voor Koogeek-stekkers

Het verkoopverbod is uitgeroepen door de Bundesnetzagentur voor elektriciteit, gas, telecommunicatie, post en spoorwegen, een Duits federaal agentschap. Deze organisatie doet regelmatig steekproeven bij elektronische producten en controleert of ze correct en veilig werken. Daarbij doen ze ook anonieme testaankopen. Op 11 januari constateerde het instituut na een steekproef dat er iets niet deugde met de Koogeek-stekkers. Daarna werd een verkoopverbod voor heel Europa ingesteld, omdat de producten niet voldoen aan de Radio Equipment Directive (RED)-richtlijnen. Maar de fabrikant trekt zich daar niets van aan.

Ontbrekende markeringen
Eerder schreven we op iCulture een review over de Koogeek-stekker, die we nu hebben voorzien van een waarschuwing. Het is niet helemaal duidelijk wat er mis is met de stekker. De Duitse organisatie spreekt over ‘Kennzeichnungsmängel (RE-Richtlinie)’, al is niet duidelijk welke markering dan ontbreekt. Op de stekker zelf en de verpakking zijn de logo’s voor CE, RoHS en Wi-Fi aanwezig. Ook geeft het instituut als verklaring: ‘Erklärung der Konformität / Hinweis in der Bedienungsanleitung nicht vorhanden’. Er staat niets over technische problemen, maar om het feit dat bepaalde verplichte aanduidingen niet correct zijn weergegeven. Op de Koogeek-exemplaren die wij hebben getest is het CE-merk aanwezig op de sticker en de verpakking, maar niet in de handleiding.

Koogeek Smart Plug met stekker.

De stekkers voldoen dus niet aan bepaalde Europese normen, maar het lijkt erop dat het hierbij vooral om aanduidingen op de verpakking en in de handleiding gaat en niet om technische tekortkomingen. De Bundesnetzagentur testte vorig jaar 3.007 producten alleen administratief, terwijl daarnaast nog eens 993 producten technisch werden doorgemeten. Dat leverde 848 maatregelen, verboden en waarschuwingen op. Waarschijnlijk is de Duitse organisatie meteen afgehaakt nadat ze zagen dat er niet aan administratieve richtlijnen was voldaan, zonder daarna nog een technische controle uit te voeren.

Hoe dan ook: het is vreemd dat een fabrikant die met een Europees verkoopverbod te maken heeft nog steeds producten via Amazon kan blijven aanbieden. De stekkers kosten €30 per stuk.

Nog veel vreemder is dat er een ‘Works with Apple HomeKit’-merkje op de verpakking staat en dus uitvoerig door Apple moet zijn getest. Sinds iOS 11.3 geldt een minder strenge software-authenticatie voor HomeKit-producten, maar de Koogeek-stekkers met HomeKit-ondersteuning zijn al veel langer op de markt.

We raden aan om de Koogeek-stekkers voorlopig niet meer aan te schaffen, totdat er meer duidelijkheid over is.

Met dank aan iCulture-lezer Niels voor het melden!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2018, 11:43
Bron Bron iFun
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, stekker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.