‘Geruchten over verminderde iPhone 5-productie overdreven’

Geruchten over een verminderde iPhone 5-productie zijn overdreven, aldus analist Paul Semenza.

iPhone 5Geruchten over een vermindering in bestelde iPhone-onderdelen worden in twijfel getrokken door NPD DisplaySearch-analist Paul Semenza. Volgens Semenza heeft Apple wel het aantal bestelde iPhone-onderdelen verlaagd, maar zouden de uiteindelijke cijfers minder extreem zijn dan gisteren door The Wall Street Journal werd gesteld. Het aantal bestelde iPhone 5-schermen in alleen januari zou bijvoorbeeld niet zijn gehalveerd, maar zijn teruggedrongen van 19 miljoen naar tussen de 11 en 14 miljoen.

De genoemde cijfers zijn afkomstig van bronnen bekend met Apple’s productie, waar Semenza mee sprak. Hoewel Semenza’s statistieken een minder extreem beeld schetsen over de verminderde iPhone 5-productie, blijft de vermindering in orders nog steeds een feit. Of dit ook wijst op een lager dan gehoopte vraag naar de iPhone 5, is een tweede vraag. Analist Shaw Wu stelde eerder vandaag nog dat de verminderde aantallen er ook gewoon op kunnen wijzen dat er in het afgelopen kwartaal gewoon meer iPhones zijn geproduceerd dan verwacht, waardoor er in het eerste kwartaal van 2013 minder gecompenseerd hoeft te worden.

Wu’s beweringen zijn niet helemaal uit de lucht gegrepen: in het laatste kwartaal van 2012 werd er een hoop geklaagd over problemen tijdens het productieproces, waardoor de iPhone 5 niet genoeg verkrijgbaar was. Volgens fabrikant Foxconn was de iPhone 5 het meest gecompliceerde apparaat dat ze ooit hebben gemaakt, waardoor het lastig was om Apple’s eisen bij te benen.

Niet alleen Wu en Semenza trekken de beweringen van The Wall Street Journal in twijfel. Boy Genius Report wijst erop dat de 65 miljoen displays die in het gehele eerste kwartaal zouden worden besteld niet alleen voor de iPhone 5 hoeven te zijn, maar ook voor de iPod touch vijfde generatie. Deze iPod gebruikt immers hetzelfde scherm als in de nieuwste iPhone. Het aantal schermen dat specifiek voor de iPhone 5 bedoeld zou zijn, zou na een vermindering volgens de site nog steeds genoeg zijn om aan de verwachtingen in een nieuw kwartaal te voldoen.

Het gerucht rond Apple’s kleinere bestelling in het eerste kwartaal van 2013 had desalniettemin gevolgen: Apple-aandelen daalden kortstondig in waarde, tot onder de 500 dollar. Iets waar Apple weinig aan kan doen, zo legt Loop Insight uit. Apple mag namelijk niet zomaar in het openbaar over het bedrijf spreken in verband met bepaalde regelgevingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2013, 17:59
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp productie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.