Gene Munster Apple

Deze analist denkt de verkoopprijs van de Apple Car te weten

Analist Gene Munster is optimistisch over de Apple Car. Hij denkt zelfs te weten wat de verkoopprijs van Apple's auto wordt.

We hebben op iCulture wel eens geschreven over Ming-Chi Kuo, een analist die niet graag in de schijnwerpers staat. Zijn collega Gene Munster is in alle opzichten het tegengestelde. Hij verschijnt aan de lopende band in Amerikaanse nieuwsprogramma’s en roept soms opmerkelijke dingen. Zoals nu weer: Munster denkt te weten hoeveel de Apple Car gaat kosten.


Gene Munster Apple

De prijs van de Apple Car

De website Apple Car Fans kreeg de mogelijkheid om Munster te interviewen. Ze vroegen naar de verwachte verkoopprijs van de Apple Car en Munster had daar wel iets over te zeggen: “Als je kijkt naar de totale automobielindustrie, dan is Apple historisch gezien een speler aan de bovenkant van de markt:, aldus Munster. De prijs van de Apple Car zal “rond 75.000 dollar” liggen, denkt de analist. Maar we zullen nog tot 2020 of 2021 moeten wachten om erin te kunnen rijden. “Apple denkt na hoe ze de komende 200 jaar in zaken kunnen blijven. We denken dat ze het de Apple Car zullen noemen.”

Positief over Project Titan

Munster besprak een aantal punten uit de whitepaper, die hij afgelopen oktober voor zijn werkgever Piper Jaffray heeft geproduceerd. Daarin geeft hij een optimistische blik op de ontwikkelingen. Wat Munster niet meer in zijn rapport heeft kunnen meenemen, is het feit dat er medewerkers zijn vertrokken uit Project Titan, waaronder projectleider Steve Zadesky. Toch gelooft Munster dat dit weinig impact zal hebben op het project en dat er nog steeds door een behoorlijk groot team aan wordt gewerkt.

Munster denkt dat we de Apple Car voor het eerst rond 2019-2020 zullen zien. Als je in eentje wilt rijden zul je waarschijnlijk moeten wachten tot 2021. Daarbij zal Apple de auto niet zelf bouwen, maar 80 procent ervan uitbesteden aan externe partijen. Net als bij de iPhone levert Apple het design en de rest wordt gedaan door externe partijen.

Gene Munster op Bloomberg TV over Apple TV en iWatch

‘Ze kunnen een auto moeilijk verstoppen’

Een positief punt voor geruchtensites is dat een auto zo groot is, dat Apple de productie ervan moeilijk geheim kan houden. Munster verwacht dan ook een constante stroom van informatie. “Het eerste wat we zien is personeel aannemen. De tweede fase zal bestaan uit machines en gereedschappen en inkoop van onderdelen. De derde fase is het plan.” Volgens uitspraken van Tim Cook bevindt het Apple Car-project zich nog in de eerste fase.

Ondanks alle aanwijzingen houdt Munster nog een slag om de arm: zijn bedrijf denkt dat er 50% kans is dat Apple een eigen auto gaat maken. “De reden waarom het percentage niet hoger ligt, is omdat we fout zaten met de Apple-televisie. Ik heb ook lessen geleerd van dingen die we intern hebben gehoord en die niet hebben geleid tot een project.”

Gene Munster en de Apple HDTV

Daarmee toont Munster onverwacht een opmerkelijke hoeveelheid zelfkennis. Hij werd namelijk vaak uitgelachen omdat hij jarenlang bleef volhouden dat Apple een HDTV zou maken. Volgens de analist was het project telkens opnieuw uitgesteld. Ook toen iedereen wel begreep dat de Apple HDTV er voorlopig echt niet zou komen, bleef Munster stug volhouden. Inmiddels is hij wel zover, dat hij zijn ongelijk durft toe te geven.

Gene Munster: geen idee

Gene Munster behoort samen met Ming-Chi Kuo tot de bekendste Apple-analisten. Hij loopt al heel wat jaren mee en komt regelmatig met ‘grote’ onthullingen die lang niet altijd blijken te kloppen. Munster is daardoor geregeld mikpunt van kritiek, als mensen vinden dat analisten ook maar wat roepen en daar vorstelijk voor worden betaald.

In 2013 gaf Munster zelfs ruiterlijk toe, dat hij het even niet meer wist. In die periode beweerde collega-analist Peter Misek dat er aan een Apple TV SDK werd gewerkt en dat er een 4,8-inch iPhone aan zat te komen. Misek’s voorspellingen werden destijds weggehoond (ook vanwege eerdere beweringen over een iPanel), maar bleken achteraf toch grotendeels te kloppen (door de komst van de tvOS SDK en de 4,7-inch iPhone 6).

Gene Munster op Bloomberg TV

Munster reageerde erop in diezelfde periode, door te zeggen dat hij geen flauw idee had wat er speelde bij Apple, maar dat hij wél zeker wist dat er in maart of april 2013 iets ‘groots’ aangekondigd zou worden. We hebben Apple’s persberichten uit 2013 er even op nageslagen, maar er is in het voorjaar van 2013 werkelijk NIETS aangekondigd dat noemenswaardig is.

Toch geen onzin
Je zou misschien denken, dat we dan ook niet te veel waarde moeten hechten aan de prijs van $75.000 die Munster nu roept. Maar toch is zijn uitspraak wel relevant: Apple volgt ook de berichten in de media en zal de prijsstelling van producten deels baseren op hoe het publiek op dit soort schattingen reageert.

Bekijk ook

Apple Car: dit is de status van Apple's autoplannen

Er gaan al geruime tijd geruchten over een zelfrijdende auto van Apple en in dit overzicht zetten we de huidige stand van zaken op een rijtje. De Apple Car wordt ontwikkeld door Project Titan, een geheim project binnen Apple. Wat is er al bekend over prijs en release?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.