force-touch-iphone-6

Force Touch op de iPhone 6s herkent drie aanrakingen en heet ‘3D Touch’

Op de iPhone 6s krijgt Force Touch een nieuwe naam: 3D Touch. Dat heeft ermee te maken dat je het scherm op drie verschillende manieren kunt indrukken.

Dat de iPhone 6s hoogstwaarschijnlijk Force Touch krijgt, is inmiddels algemeen bekend. Op de iPhone 6s zal het echter op een bijzondere manier werken. Apple zal de functie ‘3D Touch Display’ gaan noemen, omdat je op drie verschillende manieren op het scherm kunt drukken. Het is een nieuwere variant van Force Touch dan je op de Apple Watch gewend bent.

force-touch-iphone-6

Force Touch wordt 3D Touch

Volgens 9to5Mac kunnen de iPhone 6s en iPhone 6s Plus niet alleen aantikken en indrukken van het scherm herkennen, maar is er nog een derde manier. Het gaat daarbij om het harder indrukken van het scherm. Vanwege die drie niveau’s van indrukken zou Apple de technologie ‘3D Touch’ willen noemen, ook al beweeg je je vinger steeds maar in één richting: omlaag op het scherm.

Eerder dit jaar kwamen al nieuwe details over Force Touch naar buiten. Apple zou het op een ander manier willen gebruiken dan we momenteel op de Apple Watch en de trackpads van de nieuwe MacBooks kennen. Daaruit bleek dat Force Touch op de iPhone vooral een manier wordt om snelle acties uit te voeren.

3D Touch voor snelle handelingen

Bij het extra hard indrukken van het scherm kun je bijvoorbeeld meteen de navigatie starten als je in de Kaarten-app een adres hebt opgezocht. Nu moet je nog meermaals op het scherm tikken. In de Muziek-app kun je tijdens het luisteren naar een nummer harder op het scherm drukken, om het meteen toe te voegen aan de afspeellijst. Ook zijn er enkele functies die we al van de MacBooks kennen. Als je bijvoorbeeld in een linkje op Safari drukt, krijg je bij extra hard drukken een preview van de webpagina te zien.

3D Touch ook in iPad Pro

De vernieuwde Force Touch-technologie moet ook beschikbaar komen in de iPad Pro, die naar verwachting ook aanstaande woensdag wordt aangekondigd. Op dat apparaat kun je naast de traditionele bediening via het scherm ook een stylus gebruiken, die Apple mogelijk ook gaat onthullen. Om de nieuwe Force Touch-bediening mogelijk te maken moet Apple waarschijnlijk een nieuwe Taptic Engine gaan toepassen, die ervoor gaat zorgen dat je voelbare feedback krijgt bij het indrukken van het scherm.

huawei-force-touch
Dit is geen iPhone, maar een erg goed gelijkende kloon van Huawei… met Force Touch.

Huawei heeft ook Force Touch

De nieuwe naam 3D Touch komt op een perfect moment: net nu het Aziatische bedrijf Huawei
óók een smartphone met Force Touch heeft aangekondigd. Apple laat met de nieuwe naam zien, dat ze de concurrentie alweer een stap voor zijn. Het scherm van Huawei’s Mate S kan onderscheid maken in de mate van druk die je op het scherm uitoefent. Ook kun je het scherm als een mini-weegschaal gebruiken. Zoals we van Huawei gewend zijn, zijn ze in hun kleurkeuze totaal origineel: grijs, zilver, goud én roségoud. BlackBerry blijkt trouwens de Force Touch-technologie jaren geleden al te hebben gepatenteerd. Al sinds 2007 dienen ze patenten in, zoals deze. Ook Apple heeft een reeks patenten (waaronder deze voor een ‘Clickable and tactile buttons for a touch surface’ maar waarschijnlijk moeten ze de gewoon licentiekosten betalen aan een ander bedrijf en staan ze niet te boek als de uitvinder van Force Touch-technologie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 september 2015, 9:03
Categorieën iDevices, Mac & macOS
Onderwerpen force touch, iPhone 6s

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.