Fields

Fields laat je audio ervaren in een AR-omgeving

Er is nog veel meer mogelijk met Apple's ARKit. Behalve beelden kun je ook audio ervaren in je omgeving. De nieuwe app Fields laat zien hoe dat werkt.

Veruit de meeste ARKit-apps zijn games. Die staan je bijvoorbeeld toe om te schaken op je eetkamertafel zonder dat je daadwerkelijk een schaakbord tevoorschijn hoeft te halen. Apps van meubelverkopers laten je virtueel een meubel in je huiskamer plaatsen. Maar nu is er ook Fields, een app die iets heel anders te bieden heeft: hiermee kun je audio ervaren in je omgeving.

AR-audio met Fields

De gratis app verandert je omgeving in een driedimensionaal canvas voor geluid. De bedoeling is dat je een hoofdtelefoon opdoet en gaat rondlopen, op zoek naar gloeiende bollen die in je omgeving zweven. Het geluid van die bollen klinkt luider naarmate je dichterbij komt en is in sommige gevallen ook directioneel. Dat wil zeggen dat het geluid heel gericht is en afhangt van je positie ten opzichte van de bol.

Er zijn meerdere ervaringen beschikbaar binnen de app, gemaakt door professionele muzikanten: het experimentele duo Matmos, de elektronische componist Robert Lippok, techno-artiest Matthew Patterson Curry, vocalist Ami Yamasaki en jazztrio Nils Berg Cinemascope. Ze hebben geen traditionele nummers gemaakt, maar het landschap bedekt met geluiden die juist iets toevoegen aan je omgeving. Denk daarbij aan het geluid van een bel die in de verte klinkt, of statisch geluid dat in de buurt klinkt.

Zelf ervaringen maken
Fields geeft je ook de mogelijkheid om zelf audio-ervaringen op te nemen. Daarvoor laat de app je gewoon gebruik maken van de microfoon van je iPhone. Ook kan je kiezen uit de audiobibliotheek van Fields zelf, waar tal van fragmenten in te vinden zijn. Het is vervolgens mogelijk om zelf door je ervaring te lopen en deze te delen met andere mensen.

Overigens laat Fields je ook video’s maken van je eigen ervaring. De video’s zijn voorzien van stereo-audio, dat volgens de ontwikkelaars gegenereerd wordt aan de hand van je relatieve positie ten opzichte van de bollen waar de audio uit komt. De app Fields is vanaf nu te downloaden in de App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 augustus 2018, 16:43
Bron Bron PitchFork
Categorie Apps
Onderwerpen app, arkit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.