Facebook Live op een iPhone

Facebook concurreert met Periscope en Meerkat: livestreamen vanuit de app

Facebook Live wordt een concurrent voor Meerkat en Periscope. Met de Facebook-app kun je binnenkort livestreamen naar vrienden.

Facebook gaat gebruikers de mogelijkheid bieden om vanuit de iOS-app te livestreamen. Daarmee wordt Facebook een concurrent van Periscope en Meerkat, twee al bestaande livestreaming-apps. De functie komt op termijn voor alle gebruikers beschikbaar, maar eerst vindt er nog een test plaats met enkele Amerikaanse gebruikers. Dat heeft Facebook aangekondigd in een persbericht.


Facebook Live op een iPhone

Facebook Live(stream) voor iedereen

Via de livestream kun je anderen laten meegenieten van gebeurtenissen in jouw omgeving. Dat kunnen leuke gebeurtenissen zijn (bijvoorbeeld een feest of een exclusief feestje), maar ook nieuwsgebeurtenissen, zoals een bommelding. De livestreamfunctie van Facebook was tot nu toe alleen beschikbaar voor bekende personen.

Met Facebook Live Video kun je vrienden en familie laten meekijken bij belangrijke gebeurtenissen. Om live-video met anderen te delen druk je op het vak waar je normaal je updates in tikt en kies je vervolgens voor Live Video. Je geeft een beschrijving en kiest wie de beelden mag zien (bijvoorbeeld alleen familie). Tijdens het streamen zie je het aantal live-kijkers, de namen van vrienden die meekijken en een realtime weergave van reacties. Bij Meerkat en Periscope waren al langer soortgelijke functies beschikbaar.

Facebook Live Video: enkele screenshots in de app.

Met zoveel aanbod van livestreaming-mogelijkheden zijn we benieuwd hoeveel gebruikers de toekomstige livestreaming-app van NU.nl zal trekken.

Veel meer live-video’s op Facebook

Aan het einde van de uitzending kun je je live-video opslaan op de tijdlijn, zoals een normale video. Vrienden die niet op tijd in konden schakelen kunnen de video dan later nog eens terugzien. Het betekent ook dat er veel meer live-video’s in jouw tijdlijn zullen verschijnen – en niet meer alleen van publieke figuren. Kijk je naar een video die je leuk vindt, dan kun je jezelf abonneren om in de toekomst meteen een notificatie te krijgen als er weer een nieuwe livestream van dezelfde persoon is.

Ook nieuw: Facebook-collages

Facebook kondigt vandaag nog iets anders aan: je kunt foto’s en video’s voortaan samenbrengen in een collage. Zo kun je de foto’s van een weekendje weg of een kerstborrel nog leuker bij elkaar zetten.

Je kiest bij uploaded van een foto voor een collage, die je kunt bewerken voordat je op OK drukt. Zo kun je bepaalde foto’s toevoegen of verwijderen. Je geeft de collage een titel en publiceert deze. Collages zijn vanaf vandaag op de iPhone beschikbaar, maar nog niet bij iedereen, want het gaat om een gefaseerde uitrol. Android-gebruikers kunnen vanaf begin 2016 hun foto’s en video’s in collages plakken.

Facebook collages voor foto's

Je kon natuurlijk al meerdere foto’s in een setje uploaded bij Facebook, maar de collages maken het net iets speelser.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.