EFF vindt dat Apple ontwikkelaars in Lodsys-zaak moet steunen

De EFF is van mening dat Apple de ontwikkelaars die nu met patenttrol Lodsys te maken hebben, moet steunen. De ontwikkelaars zitten vast aan een systeem en hebben geen andere keuze.

eff-logoDigitale rechtengroep Electronic Frontier Foundation (EFF) vindt dat Apple de ontwikkelaars die te maken hebben met een patentclaim van Lodsys moet steunen. De zaak gaat over in app-aankopen, waarop Lodsys een patent heeft. Lodsys is van mening dat Apple al licentiekosten betaalt om de in app-aankopen te mogen aanbieden, maar de ontwikkelaars die er gebruik van maken opnieuw moeten betalen. EFF-juriste Julie Samuels zegt in een blogposting dat ze bezorgd is over het feit dat Apple de iOS-ontwikkelaars niet bijstaat, nadat ze brieven hadden gekregen van Lodsys. Daarin worden de ontwikkelaars ervan beschuldigd dat ze een patent overtreden. Binnen 21 dagen moeten de ontwikkelaars een licentie nemen, anders dreigt een rechtszaak.

Samuels schrijft:

We zitten vol verwachting op Apple te wachten, om de app-ontwikkelaars te beschermen die beschuldigd worden van patentinbreuk, alleen omdat ze een technologie hebben gebruikt die Apple vereiste om hun apps te kunnen verkopen in de App Store.

Lodsys wil 0,575 procent van de omzet vanaf het moment dat de brief verstuurd werd tot het moment dat het patent afloopt. Lodsys zegt zelf dat Apple al een licentie heeft, maar dat dit niet geldt voor derden. Google en Microsoft zouden ook een licentie hebben genomen om aankopen te mogen aanbieden. Maar de EFF vindt, dat Apple het gebruik van een bepaalde manier van in app-aankopen verplicht stelt. Daardoor zouden ze ook de ontwikkelaars moeten beschermen, die nu in de problemen komen. Niet alle ontwikkelaars hebben voldoende financiële middelen om zich tegen een bedrijf als Lodsys teweer te stellen. Verder vindt Samuels dat Apple niet kan verwachten dat ontwikkelaars zelf op onderzoek uitgaan of technologieën die Apple aanbiedt ook betrekking hebben op bepaalde patenten. Apple had de ontwikkelaars vooraf moeten waarschuwen. Samuels schrijft verder:

In plaats daarvan mag je als ontwikkelaar verwachten dat Apple geen technologieën in de App Store aanbied, die ontwikkelaars opzadelt met aansprakelijkheden en/of zou tenminste ermee inmoeten stemmen om ze te verdedigen wanneer een patenttrol zoals Lodsys langskomt.

Apple heeft aangegeven dat ze de zaak gaan onderzoeken, maar de klok tikt intussen door voor de getroffen ontwikkelaars. De EFF heeft wel vaker kritiek gehad op Apple, waaronder het feit dat ze alternatieven voor iTunes tegenwerken en over de vraag of jailbreaken legaal is. In die laatste zaak won de EFF, omdat de Amerikaanse rechter verklaarde dat het aanpassen van je eigen iPhone is toegestaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 mei 2011, 14:38
Categorieën Apple, Apps
Onderwerpen apple, in app aankopen, lodsys, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.