Eerste indruk iPad mini overwegend positief (overzicht)

Vlak na de aankondiging van de iPad mini mochten journalisten de zaal in om hem te bekijken. De eerste indrukken hebben we in dit artikel gebundeld.

iPad miniVlak na de aankondiging van de iPad mini kon een select aantal journalisten alvast met de kleinere iPad aan de slag. Het duurde daardoor niet lang totdat de eerste hands-on verslagen online verschenen, waarin de iPad mini uitgebreid onder de loep genomen. De eerste reacties zijn overwegend positief: journalisten zijn enthousiast over het grotere scherm, dat meer ruimte zou bieden dan het scherm van concurrenten met 7-inch tablets. Ook zou de iPad mini verrassend licht aanvoelen. In dit overzicht vind je eerste indrukken van de iPad mini op een rij.

The Verge is te spreken over het kleinere ontwerp:

We kunnen het slanke ontwerp van de casing niet vaak genoeg noemen. Hij voelt net zo hoogwaardig als de nieuwe iPhone, maar beter in de hand – als een stevig stuk aluminium. De randen van de iPhone 5 zijn ook te vinden op de iPad mini, net als het volledig zwarte uiterlijk van de laatste telefoon. Het scherm op de mini ziet er ontzettend scherp uit. Hoewel de resolutie lager is dan bij de derde of vierde generatie iPad, voelt het niet als een display van 1024 bij 768 pixels. Het kleinere 7,9-inch scherm helpt met het bij elkaar persen van pixels.

Het 7,9-inch scherm lijkt volgens TechCrunch een stuk groter:

Het 1024×768 scherm ziet er geweldig uit en lijkt groter dan 7,9-inch dankzij de dunnere rand rond het scherm. Die dunne rand zorgt er wel voor dat je hem iets moeilijker kunt vasthouden, maar het scherm lijkt te detecteren wanneer je hem per ongeluk aanraakt. Hierdoor open je niet per ongeluk apps of navigeer je door een app door hem enkel vast te houden.

Anandtech is enthousiast over het ontwerp, maar baalt dat de iPad mini geen A6-processor heeft:

De bouwkwaliteit en afwerking voelen allebei net zo goed als je zou verwachten, maar het apparaat is zoveel lichter dan de iPad waardoor hij superieur aanvoelt.
Wat betreft prestaties is er een groot verschil tussen de A5 in de iPad mini en de A6X in de vierde generatie iPad, zoals je zou verwachten. Ik zou willen dat Apple de A6 in de mini had gebruikt, al snap ik dat er offers gemaakt moeten worden om een lage minimumprijs te bereiken.

Ook NU.nl is enthousiast. De iPad mini zou concurrentie achter zich laten. De prijs bevalt echter niet:

Concluderend kunnen we zeggen dat de iPad Mini qua uiterlijk (dikte, gevoel en behuizing) de betaalbare concurrentie eenvoudig achter zich laat. Ook het aantal apps pakt in het voordeel van Apple uit. De tablet is snel en heeft een goed scherm.
[…]
Het nadeel op dit moment blijft voor ons de prijs. Met 329 euro is de iPad Mini eigenlijk net iets te duur om echt tot de goedkope tablets te behoren. Goedkoop is echter iets anders dan betaalbaar. De Mini is bovendien een stuk mobieler dan de 9,7 inch-variant en is op zichzelf een bijzonder goede tablet die zijn geld dubbel en dwars waard is.

Mashable denkt dat de iPad mini zijn geld wel waard is, ook al zijn er goedkopere concurrenten:

Is het 16GB-model 329 dollar waard? Dat gaat volledig afhangen van je budget. Het is zeker geen prijskaartje waar de gemiddelde consument door wordt weggeblazen, aangezien Android-concurrenten tablets verkopen voor 100 of 200 dollar. Je krijgt [voor 329 dollar] wel een entreekaartje in de iPad-wereld. Als je veel tijd gaat besteden met je tablet, dan denken wij dat 129 dollar extra voor extra ruimte de moeite waard is. Je voelt het verschil bij iedere website die je bezoekt.

Volgens Ars Technica leken niet veel mensen last te hebben van het ontbreken van een Retina-scherm:

Hoewel [de iPad mini] geen Retina-scherm heeft zoals zijn grote broer, leken niet heel veel mensen in de persruimte hier last van te hebben. Met een prijskaartje van 329 dollar zou een Retina-display de iPad mini te duur hebben gemaakt vergeleken met de concurrentie. Op het moment bevindt de iPad zich qua prijs al op de grens.

Gamesite Slide to Play wijst er in hun hands-on op dat de iPad vierde generatie de echte grote nieuwkomer is voor gamers. Desalniettemin zijn ze enthousiast over de grootte van de iPad mini:

Onze eerste gedachte: Man, dit ding is licht! De iPad mini is een beetje groter dan we hadden verwacht, met een 7,9-inch scherm en de bekende iPad-bezel rond de rand. Er is enige vaardigheid voor nodig om makkelijk iedere hoek van het scherm te bereiken met maar één hand. De iPad mini’s kracht zit, wat ons betreft, in het gewicht. Hij weegt half zoveel als de iPad 2. Hij is daarnaast ontzettend dun. Als je hem vasthoudt voelt het alsof je een kartonnen mock-up van een iPad in je handen hebt.

De pers heeft op het moment alleen kort de tijd gekregen om de iPad mini onder de loep te nemen. Hoe de batterij het doet en hoe de iPad mini aanvoelt na hem lang gebruikt te hebben is daarom niet duidelijk. Dit zal waarschijnlijk naar voren komen zodra de iPad mini op de markt verschijnt en de eerste reviews worden gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 oktober 2012, 11:18
Categorie Achtergrond
Onderwerpen hands-on, ipad

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.