Apple verliest van Samsung in Nederlandse rechtzaak om touchscreen-patent

Apple heeft de Nederlandse rechtszaak tegen Samsung verloren op het gebied van een touchscreen-patent.

touchscreen patentApple heeft verloren in de Nederlandse rechtszaak tegen Samsung. De rechter was van mening dat de Android-toestellen van Samsung geen inbreuk maken op een Europees patent rond touchbediening. Inzet was het Europese patent 09154313.2, dat een ‘touch event model’ beschrijft. Eigenaar daarvan is Apple, Inc. en als uitvinders wordt Jason Clay Beaver uit San José (Californië) genoemd. Samsung wordt nu in het gelijk gesteld en hoeft de Android-apparaten niet aan te passen. Apple zal de proceskosten van de Haagse rechtbank moeten betalen, die volgens opgave van Samsung ruim 325.000 euro bedragen.

Apple hoeft echter minder te betalen, omdat vooraf was voorgesteld dat de verliezer tweederde van de kosten zou moeten betalen, wat neerkomt op 216.000 euro.

In augustus 2011 speelde al een kort geding tussen Apple en Samsung, waarin het genoemde patent werd opgenomen. Hetzelfde patent speelde ook een rol in rechtszaken in Groot-Brittannië en Duitsland. Apple vroeg het patent in 2009 aan en kreeg het toegewezen in 2011. Volgens Apple maakt Samsung inbreuk op het patent in de Android-smartphones en -tablets die ze maken. Het patent beschrijft overigens niet in het algemeen de touchscreen-technologie, maar draait om het bewust negeren van verkeerde touchscreen-aanrakingen. Ook draait het om het negeren van gelijktijdige aanrakingen bij tegenstrijdige opties in een app. De Nederlandse rechter verwees in het vonnis naar uitspraken van buitenlandse rechtbanken. Zo beweerde een Britse rechter eerder al dat het Europes touch-patent van Apple niet inventief is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 oktober 2012, 11:53
Categorie Apple
Onderwerpen patenten, rechtszaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.