Eddy Cue: ‘Apple heeft beste productenline-up in 25 jaar’

Apple heeft in 2014 de beste line-up van nieuwe producten in de afgelopen 25 jaar, beweert Eddy Cue, hoofd van Apple's iTunes.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

eddy-cue-code-conferenceEddy Cue, hoofd van Apple’s iTunes, werd vannacht geïnterviewd tijdens de Code Conference en vertelde dat Apple nog nooit zo’n sterke productenline-up heeft gehad, in de 25 jaar dat hij voor Apple werkt. Cue vertelde interviewer Walt Mossberg dat de pijplijn voor de rest van 2014 een van de beste uit de geschiedenis is. Volgens verwachting gaf de Apple-topman niet meer details wat er dan precies aankomt, maar we kunnen in ieder geval nieuwe versies van bestaande producten verwachten (iPhone, iPad, MacBook en Mac), maar ook een aantal nog niet aangekondigde producten.


Cue was samen met Jimmy Iovine uitgenodigd om over Apple en de pas aangekondigde Beats-overname te praten. Eigenlijk zou Cue het gesprek samen met zijn collega Craig Federighi (‘Hair Force One’) voeren, maar dat bleek een vooraf geplande verwisseltruc. Federighi stond slechts voor de vorm op het programma, om te voorkomen dat de Beats-overname vroegtijdig zou uitlekken (wat desondanks toch gebeurde).

Cue vertelde tijdens het interview iets over de Beats-overname. Hij noemde het een ‘no-brainer’ en vertelde dat er al een paar jaar over na werd gedacht. Samen kunnen de bedrijven reeds geplande projecten en producten versneld op de markt brengen, meende Cue. Daarbij lijkt het erop dat Apple meer geïnteresseerd is in de muziekdienst Beats Music, dan in de headsets en speakers die Beats Electronics produceert.

Jimmy Iovine maakte tijdens het interview met Cue een grapje over Apple’s geheimzinnigheid: hij gaf aan dat hij eindelijk toegang kreeg tot Apple’s geheime projecten, na jarenlang op bezoek te zijn geweest in Cupertino. “Ik krijg het morgen te zien”, zei Iovine. “Als ik er ben, verstoppen ze alles onder doeken. Ik maak geen grapje”. Interviewer Walt Mossberg was sceptisch over Cue’s opmerkingen en vroeg door waarom deze pijplijn aan producten beter zou kunnen zijn dan Apple’s huidige successen met de iPhone, iPad, MacBook en iMac, maar kreeg nul op het rekest. “Ik geloof dat de producten die eraan komen geweldig zijn”, antwoordde Cue.

eddy-cue-jimmy-iovine

Dat Eddy Cue op het podium plaatsnam naast Walt Mossberg en Kara Swisher, laat zien hoe Apple aan het veranderen is. Voorheen was die plek exclusief bedoeld voor Steve Jobs, omdat hij de persoon was die altijd in de schijnwerpers moest staan. Nu Tim Cook aan de macht is, lijkt het erop dat andere topmannen binnen Apple wat meer naar voren worden geschoven tijdens publieke optredens. De verwachting is dat Apple’s fotogenieke nieuwe topvrouw Angela Ahrendts ook regelmatig in het openbaar te zien zal zijn tijdens conferenties en tv-optredens.

De eerste van die nieuwe producten waar Cue het over heeft, zullen waarschijnlijk te zien zijn tijdens WWDC 2014. Aanstaande maandagavond is de traditionele keynote, waar Apple naar verwachting iOS 8 gaat aankondigen. Vannacht circuleerden er ook geruchten dat er op WWDC 2014 nieuwe Macs en zelfs een goedkope 8GB iPhone 5s te zien zouden zijn, maar dat is inmiddels ontkend door insiders. Wel zou iOS 8 aanwijzingen kunnen bevatten over Healthbook of de iWatch.

iovine-cue-swisher-mossberg

Andere opmerkelijke uitspraken

Tijdens het interview met Eddy Cue en Jimmy Iovine werden meer opmerkelijke uitspraken gedaan. We selecteerden er vijf.

Apple koopt geen cool imago

Er is gesuggereerd dat Apple Beats nodig heeft om street-cred te krijgen, om door te dringen tot jongeren van de straat, die opkijken tegen rappers en geen boodschap hebben aan de saaie Tim Cook. Maar volgens Eddy Cue is dat niet het geval en kun je coolheid niet kopen:

I don’t think you can buy cool. I think you just have to make the best products. But Beats is really cool. We make great products, and we’re going to make great products together. I don’t know what buying cool means.

Apple koopt Beats vooral om iTunes te redden

Heeft Apple Beats nodig om betere oordoppen te maken? Waarschijnlijk niet. Tijdens het interview op de Code Conference benadrukte Jimmy Iovine dat het verkopen van losse muziekalbums niet meer werkt. Terwijl dat wel Apple’s belangrijkste inkomstenbron voor iTunes is. Iovine ziet meer in lekker lange afspeelijsten die op basis van algoritmes worden samengesteld:

The album is going away. Music is made in bite-sized pieces. But you need an hour’s worth of music. These services (Spotify, Rdio, etc.) are based on algorithms, and algorithms can’t do the job alone. This is the new album. To create a listening experience that goes 30 minutes, 45 minutes that moves people? That will work.

Apple en Beats praatten al 10 jaar over samenwerking

Apple en Beats blijken al langere tijd contacten te onderhouden en hadden al langere tijd langer plannen om te gaan samenwerken. Eddy Cue:

This isn’t something that just happened over night. Jimmy and I have talked about working together for a decade.

beats-htcDat een eerdere samenwerking tussen Beats en HTC niet werkte heeft te maken met cultuurverschillen, zei Iovine. HTC kocht in 2011 de helft van het bedrijf Beats voor $300 miljoen, maar verkocht het al een jaar later weer. Iovine zegt dat hij gedwongen was om met HTC in zee te gaan, omdat een eerder lopende overeenkomst met Monster eindigde en Beats zelf maar vijf medewerkers had. Dat was te weinig om de wereld te veroveren.

We needed a partner. HTC was very interested and I always felt the only chance that music had was through the telephone.

Dat Apple destijds Beats niet heeft overgenomen, heeft volgens Eddy Cue ermee te maken dat de tijd niet rijp was. “We waren druk met andere dingen.”
Twee jaar later is Beats uitgegroeid tot een van de bekendste merken voor headsets en zijn ze miljarden waard.

Apple wil niet alles zelf doen

Eddy Cue vertelde waarom Apple niet zelf headsets was gaan ontwerpen of een streaming muziekdienst à la Beats Music had opgezet:

We don’t do everything. We try to do a few things. We think Beats’ talent can accelerate us. It was a no-brainer.

Voor wie zich afvraagt wat er straks met Beats Music gebeurt: die dienst zal voorlopig blijven bestaan, inclusief de apps voor Windows Phone en Android. Dat zorgt voor een opmerkelijke verandering in het beleid van Apple: voor het eerst maken ze apps voor Google’s concurrerende mobiele platform. Maar misschien heeft het allemaal met regelgeving te maken: door Beats Music op andere platformen te laten bestaan, ontkomt Apple makkelijker aan antiprotectionistische maatregelen van de instanties die de overname moeten goedkeuren. Apple zou al een tijdje nadenken over een muziekdienst op basis van abonnement. Beats Music bestaat nu drie maanden en heeft 250.000 betalende klanten.

Huidige tv’s deugen niet

Eddy Cue was in het interview kritisch over de huidige ervaring voor tv-kijkers. Hij vindt dat we nog in het tijdperk van de videorecorder zitten:

The reason there’s so much interest in TV in general is that “The TV experience sucks… all we have today is glorified DVRs.

Een uitgebreider artikel hierover lees je hier.

Update: De video van het interview met Eddy Cue en Jimmy Iovine is beschikbaar en hieronder te zien. Omdat het en Flash-video is heb je kans dat het filmpje niet goed te bekijken is op je iPhone of iPad. Blader in dat geval even door naar de site van Re/code of kijk via de browser op je desktop.

Click here to display content from player.theplatform.com

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 mei 2014 om 21:20
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.