Reacties voor: Duizenden Chinezen in de rij voor baan in nieuwe iPhone-fabriek

Duizenden Chinezen kwamen af op vacatures voor een nieuwe iPhone-fabriek van Foxconn in China. Er zijn 100.000 medewerkers nodig, die met de productie van de iPhone 4S bezig gaan.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 16 reacties

  1. 100.000 man? Toe maar!

  2. Als de werkomstandigheden echt zo slecht zijn zouden er geen duizenden in de rij staan. En het helpt tegen de werkloosheid daar in china. In Nederland mogen ze van mij ook wel een fabriek bouwen goed tegen de werkloosheid.

  3. Origineel geplaatst door Bram
    Als de werkomstandigheden echt zo slecht zijn zouden er geen duizenden in de rij staan.

    Als je anders niets te eten hebt niet nee. Maar de afgelopen dagen is weer gebleken hoe slecht de omstandigheden zijn in de fabrieken. Lange dagen van 16 uur, kinderarbeid, Apple die deals helemaal uitknijpt tot het laatste dubbeltje. Het is echt erg. En het wordt echt tijd dat dit aan de kaak wordt gesteld.

  4. Foxconn baas Terry Ghou ziet zijn medewerker als Animals (Google maar)
    De westerse mentaliteit wint daar
    (Vlijheid van Meningsuiting !)

  5. @Rik: Je hebt zeker het verhaal niet gelezen dat de NY Times op de vingers is getikt door een man in hun “eigen” kamp. Tegen riooljournalistiek valt moeilijk op te boksen.

  6. Hoppa! Apple maakt al $400.000 winst op elke werknemer, dus die eerste kwartaal cijfers gaan wel goed komen!

    Wat moet het toch een heerlijk land zijn dat China, werk zat, slaapplekkie bij je werkplekkie, minimaal 100.000 collega’s en dan mag je ook nog eens 16uur lang met een iPhone spelen!

  7. dezelfde bedrijven maken ook zaken voor Samsung, htc en andere merken hoor….
    Alleen komt het niet in de krant, omdat er geen kat van wakker ligt. Of dacht je nu echt dat Samsung Nexus “clean” is….

  8. Origineel geplaatst door huplahoi
    dezelfde bedrijven maken ook zaken voor Samsung, htc en andere merken hoor….Alleen komt het niet in de krant, omdat er geen kat van wakker ligt. Of dacht je nu echt dat Samsung Nexus “clean” is….

    Dat maakt het nog niet goed, lijkt me. Men moet zich er bewust van zijn dat de makers van de produkten die je koopt het niet zo goed hebben als jij het hebt. Of het nu om je sneakers, iPhone of tv gaat. Wat er van de verhalen over Foxconn nu waar is of niet. Zeker is dat deze mensen niet van 8:30 tot 17:30 werken en ‘s avonds of in het weekend lekker kunnen genieten van hun welverdiende salaris. Ook kun je er zeker van zijn dat als ze kritisch worden tegenover hun werkgever, er een van die andere 100.000 mensen hun baan krijgt…..

  9. Origineel geplaatst door Flieps
    Dat maakt het nog niet goed, lijkt me. Men moet zich er bewust van zijn dat de makers van de produkten die je koopt het niet zo goed hebben als jij het hebt. Of het nu om je sneakers, iPhone of tv gaat. Wat er van de verhalen over Foxconn nu waar is of niet. Zeker is dat deze mensen niet van 8:30 tot 17:30 werken en ‘s avonds of in het weekend lekker kunnen genieten van hun welverdiende salaris. Ook kun je er zeker van zijn dat als ze kritisch worden tegenover hun werkgever, er een van die andere 100.000 mensen hun baan krijgt…..

    Je kan wel proberen te meten met onze maatstaven, maar dat geeft natuurlijk een vertekend beeld. Ons maandsalaris zou daar misschien wel een jaarsalaris zijn. En als iedereen daar 20 uur werkt, is 16 uur wel een goeie deal.

    Ik wil deze ‘omstandigheden’ wel eens vergeleken zien met andere vergelijkbare bedrijven daar. Het heeft geen zin om het met ons te vergelijken.

  10. Origineel geplaatst door Rik
    Als je anders niets te eten hebt niet nee. Maar de afgelopen dagen is weer gebleken hoe slecht de omstandigheden zijn in de fabrieken. Lange dagen van 16 uur, kinderarbeid, Apple die deals helemaal uitknijpt tot het laatste dubbeltje. Het is echt erg. En het wordt echt tijd dat dit aan de kaak wordt gesteld.

    Tuurlijk gelijk de arbeids inspectie sturen. Indien er uurlonen betaald worden zoals in NL-EU dan wordt er weinig meer gemaakt in China. Dan gaat China failliet, en de rest van de wereld volgt. Want die goedkope LED tv van ***** of ******* wordt niet meer gemaakt, dan blijven B&O en Loewe over, en dus €€€€€ meer. Maar ja de winkels hebben minder waren, verkopen minder moeten inkrimpen of sluiten. Maar jouw baan is veilig!!! Ik dacht het niet. Natuurlijk moeten omstandigheden voor werk en wonen goed zijn, maar wel op het niveau van het land zelf en niet naar onze maatstaven. Natuurlijk moet kinderarbeid voorkomen worden, maar zolang er geen staat is die zorgt voor zijn onderdanen zoals in NL-EU, zal het overal zo zijn dat kinderen moeten werken om geld voor het hele gezin te verdienen, omdat de ouders dit vaak niet meer kunnen. Moet dan de hele familie op straat gaan wonen/bedelen, of is het dan maar beter als de kinderen werken zodat de familie nog een bestaansrecht heeft. Voor mij is dat laatste belangrijker. Dat we vanuit die positie moeten werken aan verbeteringen, ja, maar vergeet niet dat wij ook nog veel kinderarbeid hebben gehad, en dat we niet hier zouden zijn door lang te werken en kinderarbeid.

    Origineel geplaatst door Egon
    Hoppa! Apple maakt al $400.000 winst op elke werknemer, dus die eerste kwartaal cijfers gaan wel goed komen!Wat moet het toch een heerlijk land zijn dat China, werk zat, slaapplekkie bij je werkplekkie, minimaal 100.000 collega’s en dan mag je ook nog eens 16uur lang met een iPhone spelen!

    Hoezo $400.000 winst per werknemer? Dat zou dan $ 40 miljard zijn op de werknemers in die nieuwe fabriek, en dan de oude fabrieken nog niet mee gerekend!!! Ik zou nog maar effe narekenen, wil je zoveel verdienen per werknemer moeten ze minstens 3 tot 8 keer zoveel omzetten. Dat betekend een omzet van 120 tot 320 miljard dollar. ……………

  11. @jan: Zie dit artikel. Natuurlijk is dat overdreven en klopt die beredenering na 100.000 nieuwe werknemers niet meer! Maar mijn aanhef zegt eigenlijk wel genoeg,…. sarcasme?

  12. Wat een gedoe over die winst per werknemer.. Voor zover ik dat had begrepen ging dat over Apple medewerkers.. Deze mensen werken voor foxxcon.

    Daarnaast moet je kijken hoeveel mensen al voor zo’n ‘klote’ baan in de rij staan, moest Apple opeens eerlijke lonen gaan geven krijg je een volksverhuizing gevolgd door een burgeroorlog vermoed ik.

  13. @Rik: dus mijn iPod die uit China komt (staat achterop) is van kinderarbeid? Is dat bij elke iPod of kan je ook ‘goede’ iPods kopen?

  14. Het gaat mij niet om het feit dat Apple producten koopt van bedrijven die naar men zegt naar onze normen heel wat anders voor hebben voor hun werknemers.
    Het gaat mij over het feit dat duizenden bedrijven beroep doen op gelijkaardige bedrijven, ook samsung, Rim, hts, LG enz… maar steeds opnieuw gaat het over dat bedrijf (Foxconn) dat voor Apple werkt… dat ook werkt voor de andere.
    Bekijk het anders… duizenden, duizenden mensen hebben werk hierdoor.
    Indien men het nodig vindt hier afstand van te doen, doe alvast je pc of mac uit en wees dan consequent….

  15. Waar maakt iedereen zich druk om?? Dan koop je toch helemaal niks meer uit het oosten!! Lekker leeg huis, altijd opgeruimd. Net alsof het alleen allemaal aan Apple ligt. Wordt wakker mensen, dat is nou economie en marktwerking. En als de iphone nog een keer zo duur wordt door gemaakt te zijn in NL of Europa koopt niemand hem.
    Ze staan met honderd duizenden in de rij voor die baan.

  16. Soms wens ik dat ik daar ben geboren, simpelweg omdat ik mezelf nu een ***** verwend nest vind die kan genieten van vrije tijd. Vrije tijd die ik heb omdat anderen het werk doen wat ik zou moeten doen. Wees nu even eerlijk tegen jezelf, we zien die werkers als MACHINES. En ga nu niet de schuld geven aan de grote bedrijven. Wij kopen, wij genieten, wij namen hun af (wij mogen niet de schuld krijgen van wat onze voorouders hebben veroorzaakt maar wel ervan genieten???), wij hebben vrij. En onze kinderen, die leren we om voor zichzelf op te komen en dat ze geweldig zijn. En als de werkers in opstand komen, dan zijn het ineens criminelen. Dan komt de VS aan met zijn leger en schiet erop los om olie te krijgen. En wij, als we hier 85 mensen vermoorden (Anders Behring Breivik) staat onze veiligheid voorop. In de gevangenis maak je het nog beter als in Foxconn. Een ander voorbeeld, kijk eens naar reclame. Let op die producten “voor de gevoelige huid” of “life is good”. Rara waar dat vandaan komen en wat er is gebeurt om deze op de markt te krijgen. Ik ben nu pas 14 en hoop dat ik de visie op het leven houd zoals ik die hier beschrijf.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.