Apple Kaarten MapKit JS

DuckDuckGo gaat Apple Kaarten gebruiken voor zoekopdrachten

Privacyvriendelijker

De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo gaat Apple Kaarten gebruiken voor lokale zoekopdrachten. Het is de eerste keer dat Apple op deze manier samenwerkt met een externe partij.

DuckDuckGo is samen met het Nederlandse Startpage een van de meest privacyvriendelijke zoekmachines. Door te kiezen voor Apple’s MapKit JS benadrukken ze dat nog eens extra. Voortaan zal voor lokale zoekopdrachten Apple Kaarten worden gebruikt als de standaard aanbieder, bijvoorbeeld voor het zoeken naar adressen, bedrijven en lokale info. Je krijgt dan ook een plattegrondje van Apple Kaarten te zien bij het zoeken.


Volgens DuckDuck Go zal het zoeken naar adressen, satellietbeelden en kaarten voortaan nog beter zijn. De afspraken die beide bedrijven hebben gemaakt zij vertrouwelijk, waardoor we ook niet weten of er geld over tafel is gegaan. We weten ook niet of DuckDuckGo zich moet houden aan de dagelijkse limiet van 250.000 kaartweergaven en 25.000 opvragingen voor diensten, die Apple normaal gesproken hanteert voor bedrijven die de kaartdiensten willen opvragen.

DuckDuckGo maakt gebruik van een tool die Apple vorig jaar op de WWDC 2018 aankondigde, MapKit JS. Deze bevindt zich nog in beta. Het geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om kaarten en pins op bepaalde locaties aan apps toe te voegen. Voorheen gebruikte DuckDuckCo een combinatie van OpenStreetMap, aangevuld met informatie van Bing. Here Maps en Google. Vanaf nu is Apple de belangrijkste partner, al zal de zoekmachine nog wel wat aanvullende diensten gebruiken, bijvoorbeeld van Yelp.

DuckDuckGo met Apple Kaarten

DuckDuckGo benadrukt bij de aankondiging de privacy van Apple Kaarten, om te zorgen dat er bij het uitvoeren van lokale zoekopdrachten geen data wordt doorgestuurd naar allerlei externe partijen. Ook legt de zoekmachine je IP-adres niet vast. Het wachten is nu op het moment dat Apple kiest voor DuckDuckGo als standaardzoekmachine op de iPhone. Maar dat kan nog wel even duren, want Google betaalt miljarden om op de iPhone te mogen staan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.