Apple europa

Europa verdeeld over afschaffen van roamingkosten (update)

De EU wil roamingkosten afschaffen, maar het voorstel om op 15 december 2015 te stoppen met roamingkosten staat opeens ter discussie.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple europaDe Europese Unie ligt overhoop over de vraag hoe roamingkosten moeten worden afgeschaft. Vertrekkend commissaris Neelie Kroes had bedongen dat roamingkosten per 15 december 2015 moeten worden afgeschaft. Haar voorstel werd met overweldigende meerderheid van stemmen goedgekeurd. Alles leek al te zijn geregeld. Maar door het voorzitterschap van Italië staan nu toch opeens weer een aantal punten ter discussie. Italië wil roaming geleidelijk afschaffen en noemt in een voorstel niet meer de datum van 15 december 2015. Bovendien wordt er gesproken over een fair use-limiet, waarbij mensen maar een beperkte hoeveelheid data mogen gebruiken als ze in het buitenland zijn. Dat moet voorkomen dat mensen in het buitenland een extreem goedkoop simkaartje kopen en vervolgens thuis continu gaan zitten roamen.

28 november: Volgens de Europese telecomministers lukt het waarschijnlijk niet om roaming voor 15 december 2015 af te schaffen. De meeste lidstaten van de EU willen meer tijd hebben om de afschaffing te analyseren, om onbedoelde effecten op de markt te voorkomen.

Origineel artikel: Vertegenwoordigers van de 28 lidstaten van de EU kwamen op donderdag bijeen om het voorstel van Italië te bespreken. Ter discussie stond het tijdspad waarin de afschaffing van roaming zal plaatsvinden. Als je van buzzwords houdt moet je de afkorting RLAH alvast noteren, de afkorting van Roam Like At Home. Je moet straks in het buitenland kunnen internetten voor dezelfde prijs als in eigen land. Maar hoe en hoe snel we die situatie bereiken, daarover is nog onenigheid. Er ligt nu een kladversie van het document, waarin wordt gesproken over een overgangsperiode waarin geleidelijk steeds meer roaming tegen thuistarief mogelijk wordt. Maar er zijn meerdere landen die niet willen dat zo’n geleidelijke overgang wordt voorgeschreven. Zij hebben liever dat de nationale instanties bepalen hoe snel Roam Like At Home gaat gelden. Telecomproviders zijn tegen het afschaffen van roaming, omdat ze daarmee een belangrijke inkomstenbron kwijtraken en daardoor minder geld hebben om te investeren in hun netwerken. En bovendien kan het leiden tot een prijzenoorlog onder Europese providers, waardoor de tarieven enorm omlaag gaan.

Tip: in iOS 8 vind je een speciale EU-roamingschakelaar, waarmee je nu al (in theorie) via buitenlandse providers kunt roamen. Er zijn alleen weinig tot geen aanbieders die al een geschikte bundel aanbieden.

Lees ook: roamingkosten in Europa

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 november 2014, 11:34
Categorie Achtergrond
Onderwerp roaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.