De belangrijkste vernieuwingen in iOS 5 beta 6

In iOS 5 beta 6 zijn diverse kleine vernieuwingen doorgevoerd. In dit artikel zetten we ze overzichtelijk en in begrijpelijke taal op een rijtje.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iOS 5 beta 6Gisteravond kwam iOS 5 beta 6 uit, de nieuwste betaversie voor ontwikkelaars. Zelf geeft Apple een changelog die niet zo geschikt is voor gewone gebruikers. Dat de exclusiveTouch-eigenschap van UIControl de originele waarde NO heeft gekregen, zal weinig mensen iets zeggen. Vandaar dat we de belangrijkste verbeteringen op een rijtje hebben gezet, in begrijpelijke taal.


1. Apps updaten zonder de App Store-app te verlaten. Deze ontdekking hebben we eerder vandaag al in een artikel beschreven. Je kunt nu apps updaten en wordt daarbij niet automatisch naar het homescreen teruggestuurd. Handig als je meerdere apps wilt bijwerken en tegelijk nog wat door de App Store wilt bladeren.

2. Nieuw Twitter-geluidje. Apple heeft in iOS 5 vergaande Twitter-integratie doorgevoerd. Als er iets te melden valt hoor je een standaardgeluidje, dat nu iets is aangepast.

3. Nieuwe iWork beta. De iWork-apps voor iOS 5 hebben een update gekregen met iCloud-ondersteuning. Overigens raadt Apple nog steeds aan om de iCloud backup-ruimte nog steeds niet te gebruiken voor belangrijke informatie, omdat de servers op elk moment weer gereset kunnen worden. Het is de tweede beta die beschikbaar is van de iWork-apps. De kantoorsoftware is op de iPhone en iPad te gebruiken. In het developercenter van Apple kun je iWork bij de downloads terugvinden:

ios5 beta6 downloads

4. Geen toegang meer tot UDID. De UDID was altijd een unieke code waarmee je elke iPhone, iPod touch of iPad kon herkennen. Ontwikkelaars gebruiken het bijvoorbeeld om vast te stellen of iemand een in-app aankoop heeft gedaan of recht heeft op een abonnement. De toegang voor ontwikkelaars tot de UDID blijkt echter te zijn ingetrokken, zo kon je al in een eerder artikel lezen.

5. Betere instellingen voor iMessage. iMessage wordt een combinatie van SMS en WhatsApp. Je kunt er gratis berichtjes mee sturen naar andere iMessage-gebruikers, maar je kunt er ook mee sms’en. Nieuw is een configuratiemenu met snelle toegang tot je accountgegevens, makkelijk wissen van accounts en aanvulling van e-mailadressen. Let op dat iMessage beta 1 niet communiceert met gebruikers van iMessage beta 2 en later.

6. Geen iTunes-synchronisatie van Nike+ meer. Voorheen was het nog zo, dat je na het hardlopen je iPhone op de computer kon aansluiten. Eventuele workout-gegevens van Nike+ werden dan via iTunes naar je online Nike+-account gestuurd. Met ingang van de zesde beta is dat niet meer mogelijk. Je moet je gegevens draadloos naar Nike sturen.

ios-5-nike-sync

7. Vergaderverzoeken in Exchange. Het is nu weer mogelijk om vergaderverzoeken te sturen als je Exchange gebruikt.

8. AirPlay is standaard. Vanaf iOS 5 zal videocontent in applicaties en op websites standaard AirPlay ingeschakeld hebben. iOS 5 ondersteunt AirPlay van video via AV Foundation.

9. Sneller foto’s importeren. Foto’s importeren van de iPhone gaat nu tweemaal sneller dan voorheen. Wel is het zodat je bij het terugzetten van een fotobibliotheek van een iTunes-backup niet meer alle foto’s te zien krijgt. Dit is op te lossen door je foto’s te backuppen voordat je naar iOS 5 beta update.

10. Betere weergave van icoontjes. Bij apps zoals Facebook en Google+ hadden de icoontjes sinds de laatste beta een vreemde glans. Dit is nu weer opgelost: de icoontjes zien er normaal uit.

Niet alle verbeteringen in iOS 5 beta 6 zijn aan de orde gekomen, omdat ze lang niet allemaal interessant zijn voor eindgebruikers. Weet je nog meer punten die niet te missen zijn, dan horen we ze graag in de reacties. iOS 5 Beta6 verloopt overigens op 29 september 2011, zo is ook bekend geworden vandaag.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 augustus 2011, 0:39
Categorie iOS
Onderwerp ios 5

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.