T-Mobile nieuwe tarieven

T-Mobile’s Datavrije Muziek uitgebreid ondanks lopend onderzoek naar legaliteit

Datavrije Muziek, de dienst van T-Mobile waarmee je onbeperkt muziek kunt luisteren via bepaalde muziekdiensten, is verder uitgebreid. In totaal zijn er nu 19 streamingdiensten aangesloten, terwijl het ACM nog onderzoek doet of de dienst niet illegaal is.

In oktober lanceerde T-Mobile een nieuwe aanvulling op haar abonnementen genaamd Datavrije Muziek. Hiermee kun je onbeperkt naar muziek van bepaalde diensten luisteren, omdat dit niet meegenomen wordt in je dataverbruik. Al direct tijdens de aankondiging bleek dat dit in strijd was met de netneutraliteit van de Nederlandse wet. Toch gaat T-Mobile voorlopig gewoon door en breidt de dienst zelfs uit met meer ondersteunende muziekdiensten en radiostations.

T-Mobile nieuwe tarieven

Datavrije Muziek van T-Mobile met nieuwe muziekdiensten

Bij de lancering van Datavrije Muziek deden een aantal muziekdiensten en radiostations mee. Het ging toen om Spotify, Deezer, Hits NL, Tidal, Napster en Nederland.fm. Maar hier zijn onlangs meer dan tien nieuwe muziekdiensten aan toegevoegd. Het gaat om BesteHits.nl, Grand Prix Radio, Hitz24, Intense Radio, MonsterHitMusic, Onlineradio.nl, Puur NL, Qmusic, Radio 8FM, Radio Esperando, Radio Neerlandika, SoulRadio en Universe Radio. Het zijn dus voornamelijk de kleinere online radiostations en niet grote streamingdiensten als Apple Music.

Verder geeft T-Mobile aan dat andere gegadigden nog in behandeling zijn, waaronder Apple Music. Ook Google Music, Groove Music en Radio 538 zijn nog bij T-Mobile in behandeling. Dit zijn vooral diensten die door gebruikers zijn aangedragen. Muziekdiensten 22Tracks en Plex kunnen helaas niet meedoen met T-Mobile’s Datavrije Muziek.

Datavrije Muziek van T-Mobile.

T-Mobile lijkt dan ook vrolijk door te gaan met het aanbieden en uitbreiden van haar dienst, ook al is dit mogelijk in strijd met de netneutraliteit. Volgens deze wet mag een aanbieder geen onderscheid maken voor het gebruik van data. Elke vorm van datagebruik moet gelijk behandeld worden en mag dus niet voorgetrokken worden, ook niet als dat in het voordeel van de gebruiker is. Deze zero-rating of positieve prijsdiscriminatie wordt nog steeds onderzocht door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Al bij de aankondiging gaven zij aan dat de dienst in strijd is met de Nederlandse wet. In de tussentijd heeft T-Mobile zijn dienst niet aangepast aan de Nederlandse wet, dus het is nog maar de vraag in hoeverre Datavrije Muziek nog een lange toekomst heeft.

T-Mobile gaf bij de aankondiging in ieder geval aan niet zomaar op te geven. Een verbod op deze zero-rating is volgens hen in strijd met de Europese wetgeving. En T-Mobile berust zich met deze dienst juist op de Europese regels. De provider zal dan ook vast blijven houden aan deze dienst, zelfs tot aan de rechter.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 december 2016, 13:31
Categorie Diensten
Onderwerp t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.