Criminelen wassen geld wit middels iTunes en Amazon

In het Verenigd Koninkrijk zijn twaalf personen opgepakt die door middel van aankopen in iTunes en Amazon grote sommen geld hebben witgewassen.

Geld witwassenDe eCrime-afdeling van de Metropolitan Police heeft in het Verenigd Koninkrijk twaalf personen in de leeftijd van 19 tot 41 jaar opgepakt, dat meldt The Register. Acht van hen worden verdacht van fraude of medeplichtigheid hieraan, de overige vier is witwassen van geld ten laste gelegd. De criminele activiteiten van de Britten kwamen aan het licht na een onderzoek in samenwerking met de FBI.

Met behulp van gestolen credit card-nummers kochten de twaalf muzieknummers die ze eerder zelf in de iTunes Store en de muziekwinkel van Amazon hadden geüpload. Een Amerikaans bedrijf uploadde de liedjes in de beide muziekwinkels en ontving voor de bende de royalties. Op deze manier slaagden ze erin om in vier maanden tijd $300,000 (€236,000) wit te wassen. De bende moet zich op 15 september voor de rechter verantwoorden.

Overigens gaat het hier niet om een kwetsbaarheid in iTunes. Het kopen van digitale goederen is doorgaans een veelgebruikte manier om geld te krijgen van een gestolen credit card-nummer. Eerder vandaag schreven wij al dat iTunes-gebruikers slachtoffer waren geworden van phishing-praktijken. Hierbij ging het om accounts die gekoppeld waren met PayPal, maar soortgelijke situaties deden zich eerder ook al voor met credit cards.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 augustus 2010, 20:00
Categorieën Apple, Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen amazon, creditcard, criminaliteit, itunes store, phishing

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.