Apple blijft nieuwe beveiligingsmogelijkheden iPhone verkennen

Patently Apple heeft een patent gepubliceerd om de beveiliging van iPhones aan te scherpen. Het patent beschrijft manieren waarop allerlei data kan worden gebruikt om onbevoegde gebruikers op te sporen en te identificeren.
Robin van t Slot - · Laatst bijgewerkt:

iPhoneEen recent gepubliceerd patent van Apple duidt erop dat het bedrijf de beveiliging van de iPhone wil aanscherpen. Apple wil iPhone- en iPod-gebruikers nieuwe mogelijkheden bieden om hun apparaat na diefstal op te sporen en de dader te identificeren. Het patent beschrijft methodes waarmee onbevoegde gebruikers van de iPhone kunnen worden opgespoord. Wanneer de iPhone bijvoorbeeld gestolen is, kan de identiteit en locatie van de dader worden achterhaald. Indien nodig kunnen bepaalde functies worden uitgeschakeld of gevoelige informatie van het apparaat worden verwijderd.

Met Find My iPhone heb je in combinatie met MobileMe al de mogelijkheid om de locatie van je iPhone op te vragen en de data op afstand te wissen. Met dit patent zou deze functie verder kunnen worden uitgebreid, want het beschrijft hoe op basis van beweging en vibratie kan worden vastgesteld of de gebruiker zich in een auto, vliegtuig of ander voertuig bevindt. Verder zou door middel van bijvoorbeeld screenshots of datalogs van het internetgebruik informatie over de dief kunnen worden achterhaald. De rechtmatige eigenaar van de gestolen iPhone heeft dan als optie om deze data naar de politie of een geselecteerd contactpersoon te sturen. Een aantal dagen geleden schreven we al hoe het patent gebruik wil maken van spraakanalyse, fotoanalyse, hartslaganalyse.

Verder beschrijft het patent dat de onbevoegde gebruiker opgespoord zou kunnen worden naar aanleiding van het fout invoeren van een password, het verwijderen van de SIM-kaart of het unlocken en jailbreaken van het apparaat.

Ook al heeft het Amerikaanse Copyright Office inmiddels bepaald dat het jailbreaken van een iPhone in de Verenigde Staten legaal is; het is algemeen bekend dat Apple niet blij is met het feit dat gebruikers hun iPhone jailbreaken. Dit ene zinnetje in het patent zorgt toch voor wat oproer, omdat Apple hiermee aan lijkt te geven dat jailbreakers als onbevoegde gebruikers worden gezien. Gelukkig staat er nergens in het patent beschreven dat jailbreakers moeten vrezen dat alle data van hun iPhone wordt gewist zonder dat zij hier toestemming voor geven.

Bron: The Mac Observer

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 augustus 2010, 21:40
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen beveiliging, jailbreak, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.