Reacties voor: ‘CarPlay draait bovenop BlackBerry’s auto-OS’

Apple's CarPlay auto-integratie blijkt te draaien bovenop het QNX-besturingssysteem van concurrent BlackBerry.
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 5 reacties

  1. Als je de geschiedenis van QNX écht kent, weet je dat het niet door Blackberry/RIM is bedacht. Het is al een relatief oud real-time OS. Ik heb het al jaren niet meer gebruikt, dus ik weet niet of Blackberry OS gebaseerd is op QNX zoals iOS gebaseerd is op OSX, maar in het verleden werd het wel gezien als de opvolger van het Amiga OS.

    Het realtime karakter is voor de huidige CarPlay toepassingen niet echt noodzakelijk, dus CarPlay had net zo goed op iOS of OSX kunnen draaien. Dat doet vermoeden dat Apple grotere plannen heeft voor de toekomst, iets waarbij realtime wél noodzakelijk is.

  2. Helemaal mee eens
    RTOS zaken worden in fail-safe auto electronica afgehandeld en daar gaat Apple echt niet tussen komen

    Autofabrikanten houden Apple lekker in de periferie en alle aankondigingen ten spijt is er nog geen betrouwbare Siri versie en geen overmoepelende Big Button interface

    Dus gaan ze dat maar zelf maken (BMW Tesla Mercedes Honda)
    Apple moet mer iets goeds komen of helemaal wegblijven

  3. Wat betekent dat ‘realtime’ in deze context / in relatie tot de genoemde software?

  4. @Peter
    Dwz dat de iOS apps interactief meelopen met de auto-electronica processen en deze laatste daar ook afhankelijk van worden

    Kan alleen als dat fail-safe is en uitermate goed uitgetest wordt
    Google eens op “Steeri” (om te zien hoe het NIET moet…)7

  5. @Peter:

    Realtime betekent dat het systeem binnen een gegarandeerde tijd een response geeft. Bij besturingssystemen die kritische processen aansturen is het wel prettig dat je binnen een gegarandeerde response-tijd een taak kunt uitvoeren zoals bijvoorbeeld het activeren van een ABS als een noodstop gedetecteerd wordt en de wielen beginnen te blokkeren.

    Als je dat vergelijkt met Windows: Er kunnen veel achtergrondprocessen draaien die allemaal vechten om wat processor-tijd. Windows garandeert niet dat jouw proces bijvoorbeeld binnen 10ms ook werkelijk z’n taak kan gaan uitvoeren. Windows is dan ook geen Realtime OS.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.