carplay-groot

‘CarPlay draait bovenop BlackBerry’s auto-OS’

Apple's CarPlay auto-integratie blijkt te draaien bovenop het QNX-besturingssysteem van concurrent BlackBerry.

carplay-grootEerder deze week kondigde Apple CarPlay aan, een nieuw iOS-systeem waarmee een speciale iPhone-interface op ondersteunde dashboards wordt getoond. Dit systeem blijkt inmiddels te draaien bovenop QNX, een veelgebruikt besturingssysteem dat op het moment in auto’s wordt gebruikt. Een saillant detail als je de geschiedenis van QNX kent: het autobesturingssysteem is namelijk in handen van Apple’s smartphoneconcurrent BlackBerry.


BlackBerry-site N4BB had al zo’n vermoeden dat CarPlay bovenop QNX draait. QNX’s PR-manager Paul Leroux wist al snel te bevestigen dat dit inderdaad zo is:

Connectiviteit met smartphones en andere mobiele devices is één van de grote voordelen van QNX Software Systems’ platform voor infotainmentsystemen in de auto, en veel automakers en leveranciers gebruiken ons platform om smartphone- en head-unit-integratie te bieden in hun voertuigen. We werken al lang samen met Apple om een hoogwaardige connectiviteit met hun apparaten te verzekeren en deze samenwerking geldt ook voor Apple’s CarPlay.

Dat CarPlay uitgerekend bovenop QNX draait is nogal bijzonder. Het was immers de iPhone die een trend op de smartphonemarkt startte, waardoor BlackBerry uiteindelijk zijn dominante positie verloor. BlackBerry is met QNX nog een grote speler op de automarkt, maar nu heeft Apple ook daar zijn zinnen op gezet – met behulp van BlackBerry’s eigen platform.

Overigens was het wel te verwachten dat CarPlay bovenop een bestaand systeem draait. Mercedes-Benz bevestigde in een persbericht al dat ook Android-telefoons met hun variant van het autobesturingssysteem kunnen verbinden, wat betekent dat een onderliggend besturingssysteem andere platformen moet ondersteunen. Het breed inzetbare QNX is daar de aangewezen kandidaat voor. Dit wordt ook bevestigd door de Ierse ontwikkelaar Steve Troughton-Smith, die het vergelijkt met een tv die meerdere ingangen heeft. Hij demonstreerde eerder al hoe CarPlay (toen nog iOS in the Car) in de praktijk zou werken.

Bekijk ook: dossier CarPlay

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 maart 2014, 18:27
Categorie iOS
Onderwerp carplay
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.