Almachtige apparaat

Boek ‘Het almachtige apparaat’ over de iPhone nu in het Nederlands

Het boek 'The One Device' van Brian Merchant is vanaf nu ook in een Nederlandse editie verkrijgbaar onder de titel 'Het almachtige apparaat'. Kom naar de Nederlandse boekpresentatie of ga het boek zelf lezen.

Misschien herinner je je nog het boek ‘The One Device’ van Brian Merchant, dat vorig jaar uitkwam en nogal wat opschudding veroorzaakte. Merchant beloofde namelijk nieuwe verhalen over het ontstaan van de iPhone, maar botste daarbij met enkele Apple-kopstukken. Die herkenden zich namelijk niet in bepaalde beweringen in het boek. Woensdagavond vindt de introductie van het Nederlandse boek plaats en jij kunt daarbij aanwezig zijn. Wij zijn er ook.

Boekpresentatie ‘Het Almachtige Apparaat’

Tijdens de boekpresentatie kom je meer te weten over de verborgen geschiedenis van de iPhone. Boris Veldhuijzen van Zanten (The Next Web) gaat in gesprek met onder andere Erwin Blom, Oscar Kneppers en ondergetekende. Het event vindt plaats op 21 februari 2018 om 18:30 uur in Amsterdam en de toegang is gratis. Meer details en inschrijven kan hier.

Tijdens de avond komen onderwerpen aan bod zoals het ontstaan van de iPhone, de enorme strijd daarover binnen Apple en de manier waarop Apple dankzij de iPhone uitgroeide tot het waardevolste bedrijf ter wereld.

Het Almachtige Apparaat als boek

Dat het boek zoveel ophef veroorzaakte komt vooral omdat Merchant (in het dagelijks leven werkzaam bij bij Motherboard) ook de mindere kanten van Apple opzoekt, zoals de lithiummijnen in Chili, de fabrieken van Foxconn en de giftige afvalberg in Kenia waar afgedankte iPhones terechtkomen. Merchant raakte door zijn boek in conflict met Apple-marketingbaas Phil Schiller, die beweerde dat bepaalde fragmenten uit het boek niet kloppen. Schiller zou volgens het boek tegenstander zijn geweest van een touchscreen en wilde liever een telefoon met knoppen. Volgens hem klopt dat niet, maar de auteur zegt interview-opnames te hebben waarin dat letterlijk werd gezegd.

Ook zeiden Apple-topmensen dat ze zich niet herkenden in het negatieve beeld dat van Steve Jobs wordt geschetst. Merchant probeert in zijn boek aan te tonen dat de iPhone helemaal geen uitvinding van Apple is, maar dat het bedrijf bestaande uitvindingen op een slimme manier wist te combineren en te vermarkten. Ook zou Steve Jobs niet het eenzame Edison-achtige genie zijn geweest, maar is de iPhone vooral het product van een groep hardwerkende engineers. Jobs zou de ontwikkeling van de iPhone regelmatig hebben tegengewerkt door zijn wisselende stemmingen en standpunten.

Je vindt het boek nu al in de boekhandel, in twee varianten:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 februari 2018, 20:27
Categorie Achtergrond
Onderwerpen boek, steve jobs
Device iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.