Bios Incube bloempot: sensoren bedienen via de app

Met deze bloempot denk je dagelijks aan een dierbare overledene

Met de Bios Incube kun je een plantje kweken op de as van een dierbare overledene. Sensoren en een bijbehorende iPhone-app zorgen dat het kweekproject niet kan mislukken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

We hebben het niet zelf getest, maar as schijnt een goede meststof te zijn voor plantjes. Een Spaanse start-up heeft daarmee iets nieuws bedacht: een bloempot waarmee je planten kunt kweken uit de as van een overledene. Lijkt misschien wat luguber, maar het zorgt er wel voor dat het afscheid bij een crematie niet meer zo abrupt hoeft te zijn.

Het Spaanse bedrijf maakte eerder al een composteerbare urn. Nu hebben ze een connected bloempot met bijbehorende app, waarmee je planten kunt kweken. Je plaatst de urn met de as van een dierbare in de bloempot, voegt aarde en zaadjes toe en plaatst de sensoren. Daarna is het een kwestie van afwachten.

Bios Incube bloempot met iPhone-app

Je wilt natuurlijk niet dat je project al bij voorbaat mislukt. Daarom kun je via de sensoren precies volgen hoe het zit met temperatuur, vochtigheid en zonneschijn. De plant meldt zelf als het tijd is voor wat extra water, of als ‘ie op een zonnige plek wil staan. In de Bios Incube is een flinke hoeveelheid water van meerdere liters aanwezig, zodat je ook op afstand kunt zorgen dat de aarde niet uitdroogt.

Bios Incube bloempot: de sensoren plaatsen

De composteerbare urn met zaadje kost 145 dollar op Kickstarter. Wil je ook de bloempot erbij dan ben je 350 dollar kwijt (maar wees er snel bij, want de early bird special is bijna op). Wie later bestelt betaalt 450 dollar.

Bios Incube bloempot: sensoren bedienen via de app

Het Kickstarter-project heeft z’n doel al gehaald en dat komt vooral omdat er 10 mensen zijn geweest die het grootste pakket van 10 bloempotten met urnen hebben besteld. Ook de pakketten met 5 bloempotten in kleur naar keuze en met je naam erop gegraveerd, zijn grif van de hand gegaan. Om te zorgen dat je niet te lang met de as van een overledene zit te wachten, beloven de makers dat ze nog deze maand de eerste exemplaren uitleveren.

Bios' composteerbare urn

Het doel van de bloempotten is dat mensen zich meer verbonden voelen met dierbaren die zijn overleden. “Als je iemand verliest, is er een periode waarin die persoon nog niet echt weg is, omdat je er nog steeds aan denkt”, aldus Bios Urn mede-oprichter Roger Moliné. Hij is productontwerper en richtte het bedrijf samen met zijn broer Gerard op. “Het feit dat je een levend iets hebt, dat groeit op de resten van iemand die is overleden – dat is prachtig en zelfs op een bepaalde manier poëtisch.” De uiteindelijke prijs zal 550 dollar worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 maart 2016, 18:59
Categorie Accessoires
Onderwerpen kickstarter, planten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.