Walter Isaacson biografie

Biograaf Steve Jobs: ‘Ik heb bepaalde passages afgezwakt’

Er is al veel gezegd en gezwegen over de Steve Jobs-biografie van Walter Isaacson. Elke zichzelf respecterende Apple-fan heeft 'm gelezen. Maar nu blijkt dat sommige passages flink zijn afgezwakt, omdat ze minder gunstig uitpakten voor de betrokkenen. Zo blijkt Jobs kritiek te hebben gehad op Tim Cook omdat hij "niets met producten" heeft.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Biografie zonder scherpe kantjes

Volgens Isaacson zei Jobs dat Tim Cook alles kan doen, “maar Tim is geen productpersoon”. Het is niet de eerst keer dat dit over Cook gezegd wordt, want door het vertrek van Jony Ive is de afgelopen dagen al meermaals ter sprake gekomen dat Tim Cook zich meer bekommert om de processen dan om de producten zelf. De biograaf vond dat sommige uitspraken als te kwetsend konden worden ervaren en heeft ze daarom wat vriendelijker gemaakt. Het boek verscheen in oktober 2011, slechts 19 dagen nadat Jobs overleden was.


Is het geschiedvervalsing? Isaacson heeft een goede reden om de wat hardere uitspraken achterwege te laten: “Soms, als Steve veel pijn had… en als hij boos was, dan zei hij wel meer dingen over Cook”, herinnert Isaacson zich. “Ik vond dat ik de specifieke dingen die relevant voor de lezer waren moest opnemen, maar niet de klachten.” Overigens is de passage dat Tim Cook geen ‘productpersoon’ is wel degelijk terug te vinden in het boek.

Isaacson heeft de afgelopen jaren regelmatig kritiek gehad op Apple. Zo vond hij dat Apple te laks is geweest met virtuele assistenten en inmiddels door Google en Amazon is ingehaald. Ook vindt de biograaf dat Apple de tv had moeten maken die Jobs voor ogen had. Een van de meest intrigerende fragmenten uit de biografie is dat Jobs aangeeft dat op een gegeven moment het kwartje viel hoe hij de televisie revolutionair kon verbeteren. Sindsdien zitten we te wachten wat dat nu precies kan zijn geweest. Is het de huidige Apple TV waarop je apps kunt installeren? Of misschien de tv-dienst waar Apple dit najaar mee komt? Beide klinken niet echt baanbrekend.

Apple Park is enige topdesign in 15 jaar
Ook heeft Isaacson kritiek op het designactiviteiten van Apple: volgens hem is Apple Park het enige echt goede design van de afgelopen 15 jaren. Apple heeft zich te weinig toegelegd op design en heeft kansen gemist. Nu Jobs en Ive er niet meer zijn, ziet hij weinig kansen dat het gaat verbeteren. “Ik denk dat wat je ziet een bedrijf is dat de uitvoering goed in de vingers heeft, maar in de kern niet meer de twee spirituele soulmates heeft die de schoonheid van producten leefden en ademden.”

Isaacson over Jony Ive

“Jony Ive en Steve Jobs kenden elke kromming van elk stukje glas,” merkt Isaacson op. Toen Ive zich op Apple Park stortte kregen producten te weinig aandacht. Waaronder de Apple TV waar Jobs vlak voor zijn dood nog over sprak. “Ik denk dat er een geweldige Apple TV gemaakt had kunnen worden, een product dat van begin tot eind geïntegreerd was, van hard- en software tot content”.

De biografie ligt voor €13 in de schappen bij Bol.com en andere boekhandels.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.