Beloning Tim Cook sterker afhankelijk van Apple’s beurskoers

De beloning van Tim Cook zal sterker afhankelijk worden van de beurskoers en dividenduitkeringen van Apple.

tim-cook-ceo-appleVoor Apple-fans is Apple het meest succesvolle techbedrijf op aarde: ze maken mooie spullen, maken meer winst dan andere telefoonmakers en hebben een gigantische berg kapitaal achter de hand. Maar er is ook een groep mensen die sinds dit voorjaar niet zo tevreden is: de investeerders. Koersmanipulatie door hedgefunds en doemdenken hebben ervoor gezorgd dat de koers van het aandeel Apple is gezakt. De Raad van Bestuur van Apple heeft daarom besloten om de beloning van Tim Cook sterker afhankelijk te maken van de performance. Daarbij gaat het niet om omzet- en winstcijfers, maar in welke mate de aandeelhouders aan Apple hebben verdiend.

Apple’s ‘total shareholder return’ (berekend op basis van beurskoers en dividend) zal worden vergeleken met bedrijven in de S&P 500, een financiële ranglijst van bedrijven. Zit Apple bij de bovenste 33% van best presterende bedrijven, dan krijgt Cook het volledige aandelenpakket dat hem was beloofd. Zit Apple in het middensegment, dan krijgt Cook 25% minder aandelen en bevindt Apple zich in de onderste 33% van de lijst, dan krijgt hij zelfs 50% minder aandelen.

De aanpassing zou overigens zijn gedaan op verzoek van Cook zelf. Toen hij in augustus 2011 aantrad als CEO kreeg hij een aandelenpakket van 1 miljoen stuks toegewezen, die over een periode van 10 jaar zouden worden overgedragen. Het ging daarbij om restricted stock units (RSU’s). In augustus 2016 zou Cook 500.000 stuks krijgen en in augustus 2021 nog eens 500.000 stuks. Voorwaarde is wel dat Cook bij Apple blijft werken. Het nieuwe compensatiepakket bestaat uit 100.000 aandelen in augustus 2016, nog eens 100.000 in augustus 2021 en de overige 800.000 verdeeld over tien momenten in de periode van tien jaar. Het blijkt uit gegevens die bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC zijn gedeponeerd.

Niet dat Cook er erg op achteruit gaat. Als het slecht gaat met Apple krijgt hij uiteindelijk toch nog 672.877 aandelen en als het goed gaat ontvangt hij aan het eind van de rit in 2021 de beloofde 1 miljoen stuks. Wat het voor Apple als bedrijf betekent, valt nog moeilijk in te schatten. Als Apple zich meer op financiële resultaten en minder op productinnovatie gaat richten, leidt dat onherroepelijk tot klachten dat Apple te weinig innovatieve producten maakt. Met als gevolg een vicieuze cirkel van doemdenken, dalende koersen en nog meer doemdenken. Cook heeft er dus belang bij dat Apple mooie producten blijft maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juni 2013, 10:04
Categorie Apple
Onderwerpen apple, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.