Privacy-camera's, foto via Shutterstock (shutterstock_165978410).

Apple in de middenmoot: Bij deze bedrijven zijn je data veilig

De Electronic Frontier Foundation heeft een ranglijst gemaakt hoe bedrijven met overheidsverzoeken omgaan. Apple scoort 4 van de 5 sterren en zit daarmee samen met Microsoft, Facebook en Google in de middenmoot.

De Electronic Frontier Foundation heeft onderzocht welke bedrijven netjes met je data omgaan, als het om informatieverzoeken vanuit de overheid gaat. De lijst van EFF laat op een overzichtelijke manier zien welke bedrijven het best en slechtst scoren. Apple haalt helaas niet de volle 5 sterren en is verslagen door Adobe, Dropbox, Pinterest, WordPress, Wickr en (ja, echt!) Uber. Wat kan Apple nog verbeteren?

Privacy-camera's, foto via Shutterstock (shutterstock_165978410).

EFF beoordeelt Apple

Apple haalt 4 sterren, net als Google en Facebook. Maar ze scoren wel op heel verschillende punten. Google en Facebook lopen punten mis omdat ze niet protesteren tegen informatieverzoeken van de NSL. Ze overhandigen zonder morren de data. Apple verzet zich wel, maar loopt om heel andere redenen de vijfde ster mis: ze hebben zich niet in het openbaar verzet tegen hervorming van Sectie 702, bedoeld om het bespioneren van onschuldige mensen in te perken. Dat laatste zal ook Nederlanders en Belgen interesseren, want het gaat erom of bedrijven zich wapenen tegen het afluisteren van miljoenen onschuldige internetgebruikers, zowel in de VS als daarbuiten. Elk jaar kijkt de EFF naar één nieuwe categorie en in dit geval is dat Sectie 702.

Aftapwet in Nederland

Juist voor Nederlanders is de discussie actueel, want nog maar een paar uur geleden heeft de Eerste Kamer de aftapwet aangenomen, die de bevoegdheden van de AIVD en MIVD uitbreidt. Met deze ‘sleepnet’-wet wordt het mogelijk om de gegevens van meer mensen af te tappen. Onduidelijk daarbij is nog steeds wanneer een inbreuk op privacy nu precies als proportioneel wordt gezien.

EFF privacy rapportcijfer

Telecombedrijven meest slordig met privacy
De EFF keek verder of bedrijven zich houden aan de best practices in de bedrijfstak, of ze gebruikers informeren over informatieverzoeken en of ze beloven dat ze hun klantendatabase niet te grabbel gooien door het te verkopen. Op al die punten scoort Apple volledig. De eerder genoemde bedrijven Adobe, Pinterest en WordPress doen het net ietsje beter, terwijl de meest slordige bedrijven in de telecomsector zitten. AT&T, Comcast, T-Mobile en Verizon scoren allemaal maar één ster, een triest dieptepunt. Ook laten Amazon (2 sterren), Airbnb en Snapchat (beide 3 sterren) nog wel wat steekjes vallen.

Hoewel er bedrijven zijn die veel slechter scoren zit Apple met 4 sterren toch in de middenmoot, samen met Slack, Facebook, Google, Microsoft en Yahoo.

Het volledige verslag lees je in ‘Who Has Your Back? 2017: Protecting Your Data From Government Requests‘ op de website van de EFF. Vandaag wordt ook actie gevoerd voor netneutraliteit. Hier kun je zien hoe je op allerlei manieren kunt meedoen.

iCulture is tegenstander van de sleepwet en steunt Bits Of Freedom als bedrijfssupporter.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juli 2017, 12:29
Categorie Apple
Onderwerp privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.