iphone-6s-kleuren

‘Apple heeft 93 procent winstaandeel in mobiele markt’

Maar liefst 93 procent van alle winst gemaakt op de mobiele markt was afkomstig van de iPhone en iPad, zo stellen analisten. Dat betekent dat Samsung's winstaandeel significant is gekrompen.

iphone-6s-kleurenWe wisten al dat Apple afgelopen kwartaal een recordwinst heeft geboekt. Volgens onderzoeksbureau Canaccord heeft Apple hiermee ook een bizar groot aandeel van de mobiele markt veroverd. Apple bemachtigde in het vorige kwartaal maar liefst 93 procent van alle winst die in het vierde kwartaal van 2014 werd gemaakt in de mobiele industrie.

Gerekend over heel 2014 boekte Apple ook hoge cijfers: toen ging 79 procent van alle winst die in de markt voor smartphones en tablets werd verdiend, naar Apple.

Dat Apple nu zo sterk is gestegen, heeft ermee te maken dat Samsung flink is teruggevallen. Apple’s aartsrivaal verkocht heel wat telefoontjes, maar die zijn zo goedkoop dat er onder de streep nauwelijks iets overblijft. Samsung rapporteerde de afgelopen tijd dan ook slechte kwartaalcijfers. Andere toestelmakers zoals BlackBerry, Lenovo, Sony, LG en HTC zijn het intussen wel gewend dat ze de afgelopen jaren helemaal niets verdienen met hun mobiele telefoondivisie en vaak zelfs verlies draaien. De grootste verliezer was Microsoft, met een winstaandeel van -4%. Omdat sommige fabrikanten verlies maakten, komt het totaal van Apple en Samsung samen boven de 100% uit.

Het is van belang om je te realiseren hoe de berekening tot stand kwam. De analisten telden de winst die Apple maakte met de iPhone en iPad bij elkaar op, om deze cijfers te vergelijken met de concurrentie. De gegevens van Canaccord laten een grote verschuiving op de smartphonemarkt zien. Een klein jaar geleden was de markt nog verdeeld tussen Apple en Samsung, met een aandeel van respectievelijk 40 procent en 42 procent. Volgens Canaccord is het winstaandeel van Samsung in het afgelopen jaar gekelderd, terwijl Apple gigantisch is gestegen.

Apple Samsung winst 2014

De nieuwe cijfers geven een interessant kijkje naar de financiële situatie van smartphonebedrijven. Meestal wordt in onderzoeken voornamelijk gekeken naar marktaandeel in plaats van winstcijfers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 februari 2015, 21:25
Categorie Apple
Onderwerpen apple, cijfers, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.