Apple wil patent op in-app aankopen

Apple heeft een patentaanvraag ingediend voor in-app aankopen. Ze willen daarmee sterker staan in de strijd die Lodsys is aangespannen tegen ontwikkelaars, omtrent het gebruik van een koopknop in apps.

in-app-aankoop-bonusfunctieApple heeft een patentaanvraag ingediend, waarmee ze het aankopen van virtuele producten binnen een applicatie als vinding willen vastleggen. Het lijkt erop dat Apple daarmee ontwikkelaars wil beschermen, die momenteel door Lodsys worden aangeklaagd. Lodsys heeft patenten in handen, rondom het kopen binnen een app. Ze eisen licentiegeld van ontwikkelaars, die een koopknop binnen een iOS-app aanbieden. Ook bij Android-ontwikkelaars dreigen ze met een rechtszaak.

In april diende Apple de patentaanvraag in, ruim voordat Lodsys met eisen op de stoep stond bij de ontwikkelaars. Apple heeft zelf wel een licentie op de Lodsys-patenten, maar het bedrijf wil ook geld zien van de individuele ontwikkelaars. Ze zijn van mening dat de licentie van Apple niet de apps van zelfstandige ontwikkelaars afdekt, ook al worden de betreffende apps via het verkoopsysteem van Apple aangeboden.

Apple vindt dat de ontwikkelaars gebruik maken van de tools die door Apple worden aangeboden. Dit gebeurt in de vorm van een API, die ontwikkelaars kunnen gebruiken om een koopknop in hun apps op te nemen. Ze vallen daardoor ook onder dezelfde licentie, vindt Apple. Lodsys is het er niet mee eens, en eist een percentage van alle omzet van de ontwikkelaars. Ze klaagden onder andere de makers van Angry Birds en Electronic Arts aan, maar ook een reeks kleine ontwikkelaars. Bovendien willen ze geld ontvangen voor reclame in apps, want ook op die uitvinding meent Lodsys een patent te hebben.

Een vergelijking van de patenten van Apple en Lodsys maakt duidelijk, dat het patentvoorstel van Apple veel specifieker is. Het document beschrijft een techniek, waarbij je producten kunt aanschaffen zonder een applicatie te verlaten. De gebruiker krijgt daarbij het idee, dat de software zelf het betreffende product verkoopt en dat je niet wordt doorgestuurd naar een andere winkel. De werkelijke verkoop en afrekening vindt echter plaats via de iTunes Store van Apple.

Meer informatie: Apple-patent

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 oktober 2011, 16:20
Categorie Apple
Onderwerpen apple, in app aankopen, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.