Lodsys klaagt Angry Birds-ontwikkelaar, EA en andere speluitgevers aan

Lodsys heeft zijn aanklacht aangepast om Rovio, EA, Atari, Square Enix en Take Two Interactive erin te betrekken. Deze speluitgevers zouden patenten van het bedrijf schenden. Lodsys staat bekend als 'patenttrol', een bedrijf dat patenten koopt en uitbuit.

Angry Birds-ontwikkelaars Rovio is een van de aangeklaagde partijen. Lodsys sleept Rovio, Atari, Take Two Interactive, Square Enix en EA voor de rechter voor het schenden van verschillende patenten. Ze hebben hun originele aanklacht aangepast om deze namen toe te voegen. De patenthouder zette eerder al zelfstandige ontwikkelaars onder druk, wat tot de terugtrekking van veel apps uit de Amerikaanse App Store leidde, uit angst voor de gevolgen van patentschending. Lodsys staat te boek als een ‘patenttrol’, een bedrijf dat patenten opkoopt en exploiteert. Met de aanklacht tegen namen zoals Rovio en EA ligt het probleem ook bij de grote uitgevers in de App Store.


De patenten in kwestie gaan over het reclame maken voor in-app aankopen en knoppen om binnen een app te upgraden naar de volledige versie. Ook reclame voor andere apps in je eigen game is een probleem voor Lodsys, zo bleek uit de aantijgingen tegen EpicForce..

Apple heeft een licentie voor de patenten, maar dat maakt volgens Lodsys weinig verschil. Een motie van Apple leidde enkel tot de volgende uitspraak:

Lodsys is nog steeds niet onder de indruk van Apple’s aanname, dat zijn eigen licentie voor Lodsys’ patenten ook geldt voor app-ontwikkelaars.

Het is nu de vraag hoe grote gamehuizen zoals Rovio, Atari en EA de rechtszaak gaan oppakken. Een probleem voor kleinere app-ontwikkelaars was dat ze de aantijgingen niet konden aanvechten, omdat een rechtszaak ver boven hun budget kon uitlopen. Deze uitgevers hebben daar de financiën wel voor.

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.