‘Apple werkt met Nederlands bedrijf aan eigen simkaart’

Apple zou bezig zijn om met het bedrijf Gemalto een nieuw type simkaart te ontwikkelen. Met deze simkaart wordt het mogelijk om via software op de iPhone te bepalen met welke mobiele operator de telefoon is verbonden. De simkaart is een alternatief voor de huidige simkaarten, die altijd gekoppeld zijn aan één operator. Wat het […]
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone simkaartslotApple zou bezig zijn om met het bedrijf Gemalto een nieuw type simkaart te ontwikkelen. Met deze simkaart wordt het mogelijk om via software op de iPhone te bepalen met welke mobiele operator de telefoon is verbonden. De simkaart is een alternatief voor de huidige simkaarten, die altijd gekoppeld zijn aan één operator. Wat het verhaal interessant maakt, is dat Apple via software je de keuze kan geven uit het aanbod van meerdere operators en dat je ook met speciale aanbiedingen overgehaald kan worden om naar een andere operator over te stappen – zonder van simkaart te wisselen.

Voor Apple heeft een eigen simkaart als voordeel, dat de distributie van telefoons veel gemakkelijker wordt. Ze hoeven niet verschillende versies van de iPhone (bijvoorbeeld met specifieke operator-simlock) uit te leveren in de verschillende landen, maar kunnen de simkaart meteen bij het toestel in de doos stoppen. Het hele verdere proces kan via software worden geregeld. Daarbij is er een mogelijkheid dat Apple de simkaart volledig in de telefoon inbouwt, zonder dat je er als gebruiker bij kan. Er is dan geen simkaartslot meer nodig aan de zijkant van de telefoon. Dat bespaart ruimte en zorgt ervoor dat de iPhone nog compacter kan worden gemaakt. Omdat het toestel operatoronafhankelijk wordt hoeft Apple voor de verkoop van de toestellen ook niet meer de operators te betrekken. GigaOM heeft bovenstaande informatie opgepikt bij bronnen binnen Europese operators.

Update: De huidige iPhone blijkt al operatoronafhankelijk te zijn. De simlock wordt niet fysiek op het toestel aangebracht, zoals bij andere fabrikanten. Bij Apple wordt bij activatie van je toestel via een server bepaald of er een simlock op moet.

Bij de oplossing van Gemalto is de simkaart ingebed in een chip, die voorzien is van eigen flashgeheugen. Dit flashgeheugen is te upgraden en zal gebruikt worden om de (wisselende) data omtrent de operator vast te leggen. Het bijwerken van die informatie gebeurt via de pc of een speciaal apparaat. Er zit ook ROM-geheugen op de chip, bedoeld voor de IT- en netwerkbeveiliging.

Gemalto: Nederlands bedrijf

Gemalto is een bekende leverancier van digitale beveiligingsoplossingen, zoals smartcards en tokens. Gemalto NV is een in Nederland gevestigd bedrijf, met hoofdkantoor in Amsterdam. Voor mobiele operators is Gemalto geen onbekende: ze hebben 400 mobiele operators als klant. Ook leveren ze authenticatiesystemen aan 300 financiële instituten en leveren ze elektronische paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten aan 30 landen. Er werken 10.000 mensen, verspreid over de hele wereld.

Of het daadwerkelijk gaat resulteren in een eigen Apple-simkaart is nog de vraag. Maar het idee is intrigerend.

Update: Het idee voor een operatoronafhankelijke simkaart blijkt al langer te spelen op het gebied van M2M-toepassingen. Bijvoorbeeld bij vrachtwagens die internationaal verkocht worden en meermaals van operator wisselen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 oktober 2010, 11:05
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen apple, simkaart

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.