Reacties voor: Apple’s iPhone-oplader met hoog voltage kan supersnel laden

Een Apple-patent beschrijft een snellader met hoog voltage van 20 Volt, zodat je je iPhone, iPad of ander iOS-apparaat supersnel oplaadt.

Reacties: 17 reacties

  1. Hoe zit het eigenlijk met de Micro-USB die Apple door toevoegen aan de iDevices? Heeft dat invloed hier op?

  2. De huidige Lithium-Polymer en Lithium-Ferrum cellen, met een nominale celspanning van 3.7V, zal men zonder vuurwerk en rookontwikkeling nooit kunnen opladen met een spanning > 5 – 6V.

    Het patent gaat over:

    A portable device can communicate with a power supply over a data communication line to determine if the power supply is capable of performing the high-voltage charging operation. If yes, the portable device instructs the power supply to provide a specific voltage.

    Dit patent lijkt mij eerder iets voor nog niet bestaande toekomstige accu’s. Of voor een universele lader voor bv. een iPhone, iPad en MacBook (16 – 20 V).

  3. He he eindelijk opschieten met dat ding!

  4. Wat Timosha zegt. Met een hogere spanning is uitgesloten. Het laadproces van LiIon/LiPo/LiFe is gebaseerd op constante stroom/constante spanning laden. Het oplaadproces is stroombron gestuurd. Dat wil zeggen met een maximaal ingestelde stroom wordt geladen (veelal maximaal 1x de capaciteit van de accu voor LiIon). Hierbij loopt de spanning langzaam op. Als de maximale oplaadspanning is bereikt (ca. 4.2V, op ongeveer 70% van de capaciteit), wordt deze spanning aangehouden door de laadstroom te reduceren. Als de laadstroom 0,0A is, is de accu vol.

    Een hogere spanning is dus nutteloos. Enige reden is inderdaad een universele lader voor zowel MacBook als iPhone/iPad.

  5. Maar wel weer aan de stekker! Had er liever een gehad die je op reis mee kunt nemen. Ik heb zo’n losse lader en die werkt best goed maar het gaat niet snel….

  6. Die van de iPad waren toch ook al 10 ipv 5?

  7. Origineel geplaatst door Michiel
    Die van de iPad waren toch ook al 10 ipv 5?

    10 watt, niet 10 volt

  8. Origineel geplaatst door Michiel
    Die van de iPad waren toch ook al 10 ipv 5?

    Zo ongeveer: 10/12 Watt voor de iPad en 5 Watt voor de iPhone. W(att) = V(olt) X A(mpère).

    V= is bij beide laders 5
    A= is voor de iPhone lader 1 en voor de iPad lader 2 (of 2,4).

  9. Even als aanvulling op wat Sleurhutje zegt: met een hogere spanning uit de lader kun je een groter vermogen leveren bij gelijke stroom. Een beperkende factor voor de stroom is de kabel en de stekker. Wil je dus met dezelfde stekker meer vermogen overbrengen heb je een hogere spanning nodig. Het laadcircuit zal deze hoge spanning weer omzetten in de benodigde lagere spanning maar dan wel met een hogere stroom (en dus vermogen). Dus kun je de accu sneller laden.

  10. @Timosha: Hopelijk doen ze ook iets aan de waardeloze kwaliteit van het laadstekkertje zelf, want die is itt tot de telefoon zelf knap crappy van kwaliteit…..En een nieuw kabeltje plus laadstekkertje kost gewoon 40-50 euries..

  11. Origineel geplaatst door WimN
    Dus kun je de accu sneller laden.

    En de maximale laadstroom voor een LiIon, LiPo en LiFe accu blijf nog steeds 1C. Ook dat heeft @Sleurhutje heel goed uitgelegd.

  12. ik weet niet of het goed is…maar ik laad hem altijd op met een micro usb kabel en zo’n origineel apple mini schoentje..

    laad als een tierelier…ik denk in 30 min vol..

  13. @tom:

    Wat is mis met de kabel?

  14. Origineel geplaatst door Timosha:

    En de maximale laadstroom voor een LiIon, LiPo en LiFe accu blijf nog steeds 1C. Ook dat heeft @Sleurhutje heel goed uitgelegd.

    nee hoor zo eenvoudig is het niet, het gaat wel wat intilligenter dan dat: met meet cycli en zelfs een x aantal msec ontladen ook weer om te meten, dan kun je gedurende honderden msec per seconden meerder C waardes laden ..

  15. Origineel geplaatst door evad1st
    nee hoor zo eenvoudig is het niet, het gaat wel wat intilligenter dan dat: met meet cycli en zelfs een x aantal msec ontladen ook weer om te meten, dan kun je gedurende honderden msec per seconden meerder C waardes laden ..

    Ja hoor. Dat is pulse charging met een strikt gecontroleerde positieve DC puls. De steilheid van de puls, puls breedte, frequentie en amplitude moeten door een computerlader gecontroleerd worden. Het kan ook met positieve en negatieve DC pulsen. Dat noemt men dan reflex charging.

    Dat werkt perfect met NiCd, NiMH en zelfs met Pb accu’s. Maar niet goed met LiIon accu’s. Tenminste, mijn experimenten resulteerden in prachtig vuurwerk en mooie witte rooksignalen.

  16. Ik heb ooit een gerucht gelezen dat opladers van smartphones zo kort zijn omdat het de batterij kan beschadigen als je hem gebruikt tijdens het opladen is dit waar? Met beschadigen bedoel ik eerder dat de batterij sneller leeg gaat enz.

  17. En de door Brussel verplichte universele stekker voor laders?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.