Apple’s iPhone-oplader met hoog voltage kan supersnel laden

Een Apple-patent beschrijft een snellader met hoog voltage van 20 Volt, zodat je je iPhone, iPad of ander iOS-apparaat supersnel oplaadt.

iPhone-opladerApple heeft een patent ingediend voor een muurlader voor iPhones en andere iOS-apparaten, waarmee je supersnel kunt laden. De gebruikelijke muurladers werken op een spanning van 5 Volt, maar Apple’s vinding beschrijft een muurlader van 20 Volt. De batterij in de iPhone zal hetzelfde blijven en even lang meegaan, maar je bent wel weer sneller bijgeladen. Het patent met nummer 20140136863 is oorspronkelijk ingediend in het vierde kwartaal van 2013 en noemt als uitvinders Dan Fritchman, Jeffrey Terlizzi, Nicholas Sims, Paul Thomson en Scott Krueger. De tijdsperiode tot de iPhone 6 lijkt wat te kort om dit toestel al meteen met een snellere lader te leveren, maar wellicht gaat alles sneller dan verwacht.


patent-snellader-2Het patent werd gepubliceerd door het Amerikaanse patentbureau. Vanwege de kleine afmetingen van draagbare apparaten hebben de batterij en de stroombron vaak beperkte capaciteit. Je zult daarom het apparaat vaak moeten opladen en dat kan oplopen tot een paar uur. Die langere tijdsduur heeft te maken met de huidige laders, die met een spanning van 5 Volt of minder werken. Maar als de batterijcapaciteit van de ingebouwde batterijen toeneemt, moet ook iets aan de oplader gedaan worden, om te voorkomen dat het opladen veel te lang duurt. Een hoger voltage is de oplossing. Nou lijkt dat een oplossing die vrij rechttoe-rechtaan is en waarbij het aanvragen van een patent wat overdreven lijkt. Maar Apple heeft bedacht dat er een communicatiekanaal tussen de stroombron en het draagbare apparaat moet worden opgezet, waarbij het apparaat zich identificeert en de stroombron vervolgens weet hoeveel er geleverd kan worden. En daar wordt het interessant: want dat biedt voor Apple de mogelijkheid om allerlei authenticatie-chips in te bouwen, waarmee ze hun laadkabels kunnen beschermen tegen namaak. Er wordt gesproken over allerlei berichten die in het laadcircuit heen- en weergestuurd worden.

Op een van de afbeeldingen in het patent is ook een Lightning-achtige connector te zien. Kijk je op de huidige opladers die Apple bij de iPhone meelevert, dan zul je zien dat daarop meestal 5 Volt output staat, ook op de Europese laders.

patent-snellader

Informatie

Laatst bijgewerkt
19 mei 2014 om 14:03
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.