Reacties voor: Apple weigert Zwarte Piet-app wegens “aanstootgevende inhoud” (update)

Apple heeft de Zwarte Pieten-app van de Club van Sinterklaas geweigerd. Met de app kon je een foto van jezelf met Sint en Piet maken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 58 reacties

  1. Gaat apple ook al meedoen aan die onzin, dodelijk vermoeiend die discussie!!!

  2. Waren de pieten en sint dan naakt??

  3. @steve: Pffff behoorlijk ja

  4. Wat een geneuzel toch Lang leven ZWARTE piet . Mogen wij nederlanders ook nog iets van onze cultuur overhouden !!!

  5. Pieteboe en Pietje Boe?
    Sommige mensen kunnen echt geen eigen ideeën verzinnen lijkt het. Ohohoh!

  6. Wat een onzin, de kinderen vinden het juist heel leuk nu Sinterklaas weer in Nederland is. Laat de kinderen in hun waan en pak dit niet van ze af. Het word al letterlijke jaren gevierd en in stand gehouden.

  7. Verbaast mij niks! voor de buitenwereld komt dit nog steeds over als een racistische karikatuur!

  8. Ik denk dat kinderen een feest, waarbij ze kadootjes krijgen sowieso leuk vinden. Ook al zou je op dat moment een raar beeld van de werkelijkheid schetsen.

  9. Jammer dat ze het niet opnieuw proberen..

  10. Origineel geplaatst door willy
    Wat een geneuzel toch Lang leven ZWARTE piet . Mogen wij nederlanders ook nog iets van onze cultuur overhouden !!!

    Ah, dus Zwarte Piet is het laatste beetje “Nederlandse cultuur”!

  11. Ja, ben benieuwd of het wel geaccepteerd wordt met gekleurde Pieten.

    Origineel geplaatst door Bubbly
    Ah, dus Zwarte Piet is het laatste beetje “Nederlandse cultuur”!

    Haha, bedoel je uit de tijd van de Apartheid (wat is het Engelse woord ervoor?), de VOC en zo?

  12. Als je iets afkeurt moet je je afkeuring ook motiveren.

  13. Origineel geplaatst door Tim
    !Haha, bedoel je uit de tijd van de Apartheid (wat is het Engelse woord ervoor?

    Racial Segregation” is het Engelse woord.

  14. @Tim: Apartheid is de juiste Engelse vertaling…

  15. Ik zie de app “Club van Sinterklaas” althans wel gewoon staan in de Appstore, op moment van typen op de 10e plaats in de hitlijst van betaalde apps

  16. Seriously, who cares. Terwijl iedereen zich druk maakt of Sinterklaar racistisch is of een traditie, houden de oprichters (DE WINKELS) zich lekker stil. Zij blijven lekker elk jaar cashen op het zogenaamde traditie van geforceerd geld uitgeven anders is je kind een buitenbeen.

    Wanneer snappen mensen het nou… Valentine is gecreëerd door Hallmark, Kerst (Santa Clause) door Coca-Cola en Sinterklaas door een Nederlands winkelketen.

    Geef gewoon eens in de zoveel tijd liefde en een taart op je verjaardag en move the fuck on people.

  17. Origineel geplaatst door ASN
    Seriously, who cares. Terwijl iedereen zich druk maakt of Sinterklaar racistisch is of een traditie, houden de oprichters (DE WINKELS) zich lekker stil. Zij blijven lekker elk jaar cashen op het zogenaamde traditie van geforceerd geld uitgeven anders is je kind een buitenbeen.Wanneer snappen mensen het nou… Valentine is gecreëerd door Hallmark, Kerst (Santa Clause) door Coca-Cola en Sinterklaas door een Nederlands winkelketen.Geef gewoon eens in de zoveel tijd liefde en een taart op je verjaardag en move the fuck on people.

    Helemaal eens!

  18. Door sinterklaas wordt de crisis wel een stuk minder 🙂

  19. dat men nog steeds niet begrijpt juist door dit soort reacties creëert je juist onbegrip . omdat je al ontwikkelt land het dialoog ontwijkt ..

  20. Apple dit is een kinderfeest en een traditie, maar door sommigen als kwetsend gezien. Ik kan mij daar niet in vinden.

  21. @ASN: Jij weet inderdaad niet zo goed hoe de economie werkt denk ik? Door dit soort ‘feesten’ wordt niemand slechter. Het geeft de economie een stimulans, hierdoor komt er meer vraag naar producten-> meer werk-> en dus kunnen de ‘armen’ ook aan het werk. Het jaar daarop kunnen zij weer duurdere cadeautjes kopen voor kerst, enzovoort.

    Mensen met minder geld zijn ook al blij met minder dure cadeautjes. Die vlieger gaat dus niet op.

    On topic: Neemt natuurlijk niet weg dat het nergens over gaat dat Apple dit tegenhoudt. Het heeft nooit wat met racisme te maken gehad. De pieten zijn zwart van roet uit de schoorsteen, niks meer, niks minder.

  22. Goed werk van Apple , deze apps moet weg

  23. En dat voor een land dat nog niet zooo heeel lang geleden nog mensen als slaven behandelde? Nu ligt zwarte piet daar gevoelig???

  24. Origineel geplaatst door ASN
    Wanneer snappen mensen het nou… Valentine is gecreëerd door Hallmark, Kerst (Santa Clause) door Coca-Cola en Sinterklaas door een Nederlands winkelketen.

    Sinterklaas door een Nederlandse winkelketen??? 🙂
    Waar haal je die onzin nou vandaan?

    Vanaf de 15e eeuw zetten we met ‘Sinterklaas’ onze schoen al in Nederland. Toen had je nog niet zoveel winkelketens.

  25. Ze zijn en blijven zo ontzettend hypocriet.
    Laten ze zich gewoon bezig houden met het produceren van spullen en zich niet bemoeien met ons cultureel erfgoed.
    Nog 1 maand en dan over naar Samsung.

  26. Origineel geplaatst door KarelWillem
    Vanaf de 15e eeuw zetten we met ‘Sinterklaas’ onze schoen al in Nederland. Toen had je nog niet zoveel winkelketens.

    In de 15de eeuw bestond Nederland zelfs nog niet. 😉

    Sint Niklaas wordt in wat nu België is gevierd sinds ca. 1100. In die tijd waren de meeste mensen zelf nog slaven (=lijfeigenen).

  27. Tjonge, amerikaanser kan niet, stelletje hypocrieten.
    Zo moeilijk is t toch niet om een traditie te (h)erkennen?!
    Des te meer van dit soort ‘protesten’ des te groter de kans dat het een discriminerend effect gaat krijgen.
    Werkelijk TE zielig dit.

    Origineel geplaatst door mitzeee
    Goed werk van Apple , deze apps moet weg

    En obv welk goed onderbouwd verhaal zo dat dan vlgs jou moeten?

  28. (Red.) Verwijderd. Aanstootgevend.

  29. Je moet vooral vinden wat je vindt, maar dit artikel riekt mijns inziens naar een naive claim van willekeur aan Apple’s zijde.

    Apple vond de app “aanstootgevend”, aldus Mike Steenvoorden van ontwikkelaar The Content Farm. Apple gaf geen verdere details over de afwijzing.

    Dat doet Apple in principe nooit en het lijkt me ook redelijk duidelijk waar dit op slaat, onafhankelijk van je standpunt in de huidige discussie.

    De makers gaan niet proberen om de app alsnog in de App Store te krijgen, omdat het een “onbegonnen discussie” is om Amerikanen te overtuigen van een Nederlandse traditie.

    Het zijn niet alleen de Amerikanen die er niet van overtuigd raken, maar ook Nederlanders, dus daar ligt het niet aan.

    Interessant in dat kader is wel, dat Apple de app Pieteboe! (zie afbeelding hiernaast) gewoon heeft goedgekeurd.

    Ten eerste gebeurd het wel vaker dat er sommige apps door de mazen van de reviewers glippen, er wordt immers op individuele basis en door individuele reviewers naar gekeken, maar het kan ook liggen aan het feit dat in deze specifieke app niet alle pieten bruin zijn, maar ook roze en witte. (Zie de screenshots.) Van deze afgekeurde app zie ik geen screenshots, dus ik kan dat niet eerlijk vergelijken.

    Ten tweede is er ook een grote kans dat andere apps verwijderd zouden worden als klanten hierover zouden klagen.

  30. Je moet echt wel een enorm bord voor je kop hebben wil je niet in kunnen (of willen) zien hoe zwarte piet in de rest van de wereld overkomt. Traditie is NOOIT een reden om iets in stand te houden. We wijzen b.v. allemaal naar Spanje met ons vingertje als het gaat om stierenvechten, maar als we eens kritisch naar onszelf moeten kijken hebben we allemaal oogkleppen op. Hoezo hypokriet land??

  31. Origineel geplaatst door pinokkia
    Dit is geen discriminatie.

    Natuurlijk is dat geen discriminatie. Zwarte Piet heeft een voltijdse baan, met een contract van onbepaalde duur, bij een katholieke bisschop (en heilige). Er zijn er niet veel die dat kunnen zeggen. 😉

  32. @Ilse: Je kan het afslachten van onschuldige dieren onmogelijk vergelijken met een onschuldig kinderfeest. Als je dat wel doet, dan is er iets goed mis met je.

  33. PS: Ik wil nog even toevoegen aan mij commentaar dat het uiteraard klopt dat Apple erom bekend staat dat ze willekeur toepassen, maar dat betekent nog niet dat alle afwijzingen daar per definitie onder vallen.

  34. Origineel geplaatst door Ilse
    Je moet echt wel een enorm bord voor je kop hebben wil je niet in kunnen (of willen) zien hoe zwarte piet in de rest van de wereld overkomt. Traditie is NOOIT een reden om iets in stand te houden. We wijzen b.v. allemaal naar Spanje met ons vingertje als het gaat om stierenvechten, maar als we eens kritisch naar onszelf moeten kijken hebben we allemaal oogkleppen op. Hoezo hypokriet land??

    Helemaal mee eens. Deze discussie is een typisch voorbeeld van hoe Nederlanders altijd de mond vol hebben over de splinter in het oog van iemand anders, maar de balk in hun eigen oog weigeren te zien. Natuurlijk is Zwarte Piet niet racistisch bedoeld, maar het is wel een racistische karikatuur. Onbegrijpelijk dat zo’n grote meerderheid van de Nederlanders die weigert te zien, vooral omdat het zo simpel op te lossen is. Gewoon een donkerblauwe Piet, dan is er geen link meer met een echte huidskleur. Hoe moeilijk is dat nu en waarom doen we daar dan zo moeilijk over?

  35. @RJ: het gaat erom dat beide voorstanders ermee schermen dat het ‘traditie’ is!! Jeez, moet ik het dan echt helemaal voor je voorkauwen??

  36. Op zich vind ik de hele discussie, binnen Nederland, heel raar.
    We hebben hiermee een leuke traditie, met ook een onschuldig achtergrond.
    MAAR we moeten niet onze ogen sluiten voor de buitenwereld. Dat een Apple dit als aanstootgevend ziet, kan ik me wel voorstellen. Het ‘zwart schilderen van een blanke’ heeft daar zeker een racistische toon.
    MAAR ook een Apple zou ‘een gulden tussenweg kunnen pakken’. Stem toe dat dit in de Nederlandse AppStore staat, maar weiger het in de andere AppStores!

    Dit is een mogelijkheid die ‘gewoon’ aanwezig is.

  37. Origineel geplaatst door Johan
    Helemaal mee eens. Deze discussie is een typisch voorbeeld van hoe Nederlanders altijd de mond vol hebben over de splinter in het oog van iemand anders, maar de balk in hun eigen oog weigeren te zien. Natuurlijk is Zwarte Piet niet racistisch bedoeld, maar het is wel een racistische karikatuur. Onbegrijpelijk dat zo’n grote meerderheid van de Nederlanders die weigert te zien, vooral omdat het zo simpel op te lossen is. Gewoon een donkerblauwe Piet, dan is er geen link meer met een echte huidskleur. Hoe moeilijk is dat nu en waarom doen we daar dan zo moeilijk over?

    Niet moeilijk, maar in de traditie heet deze persoon nu eenmaal ZWARTE Piet. Alle liedjes, winkelversieringen, pakpapier etc etc dan ook maar aanpassen? Hou toch op en maak je ns druk over echt belangrijke zaken.
    Nederland IS tolerant, discriminatie is van alle tijden en zal helaas nooit verdwijnen. Zwarte Piet in onze huidige traditie heeft NIETS maar dan ook HELEMAAL NIETS met discriminatie te maken. Noch enig kind noch enig volwassene heeft hier discriminerende gedachten bij (op een enkele zieke geest na).
    Maar bedenk in dit kader dat positieve discriminatie eenzelfde effect heeft.
    Het is en blijft een volstrekt onschuldig kinderfeest; blijf er vanaf en laat het met rust.

    Verdere ‘discussie’ over dit onderwerp lijkt mij overigens elders beter op z’n plaats.

  38. Ik heb een update in het artikel gezet: meer informatie over de app, 5 screenshots van de app en update over de status. De app zal toch weer worden ingediend, nu zonder Pieten. De truc voor toekomstige makers van Sinterklaas-apps is misschien wel: zet een collectie verschillend gekleurde pieten in. Groen, paars, wit, het maakt niet uit.

  39. @Ilse: Het gaat erom dat er een duidelijk verschil is, zie je dat nu echt niet??

  40. Oei oei oei… Velen verschuilen zich achter het mom van traditie maar owee als wij het niet eens zijn met een ander volk hun traditie, dan draaien we net zo makkelijk een andere plaat af en hoor ik iedereen elkaar weer napapagaaien dat we bijvoorbeeld inmiddels niet meer in de middeleeuwen leven.

  41. Wanneer gaan ze nu eens leren dat zwarte piet, zwart is door het roet 😮 ! Iedereen weet dat toch?

  42. Logisch toch: als Nederlander kijken de meeste mensen niet objectief naar deze zaak. Er kan dan wel geen discriminatie in het spel zijn, maar door een groep mensen wordt Zwarte Piet toch als discriminerend ervaren. De oplossing is simpel: maak er gekleurde Pieten van of schaf Zwarte Piet af. Ik schat in dat binnen vijf jaar er geen Zwarte Pieten meer zijn (tenzij onderdeel van de gekleurde Pieten).

  43. Volgens mij realiseert Apple niet dat er ook mensen/kinderen een device van hun kado krijgt in de schoen.
    Ach, een kinderhand is snel gevuld ….b.v. bij Foxcon als ie een iphone in elkaar moet zetten 12 uur per dag.

  44. Origineel geplaatst door Erik
    En dat voor een land dat nog niet zooo heeel lang geleden nog mensen als slaven behandelde? Nu ligt zwarte piet daar gevoelig???

    Het is ook het land dat Nederland ertoe dwong haar koloniën op te geven na WO2. Nederland vond Zwarte Piet net zo normaal als zwarte slaaf. Amerika was het daar niet zo mee eens na ze ons hadden bevrijd van de Duitse bezetter en de bezette koloniën ontzet van de Japanners.

    @Teebee: Zwarte Piet in feestvorm bestaat pas 150 jaar. Als wij de Sinterklaastraditie toen konden veranderen, dan kan dat nu ook. Destijds was slavernij normaal in Nederland (Zwarte Piet is gekleed naar de page, net zoals kindslaven 150 jaar geleden), destijds vonden we het ook normaal om kinderen te slaan of bang te maken (roe) zodat ze niet stout waren, destijds dacht de kolonist ook dat gekleurde mensen achterlijk waren. Nu weten we beter en zijn er zelfs vrouwelijke Pieten. Langzaam maar zeker verandert de traditie mee met de tijdsgeest (heksenverbrandingen waren ook traditie).

    Dus nogmaals: als wij 150 jaar geleden zomaar uit het niks geleden zwarte Pieter bedachten als een hondsdolle knecht die stoute kinderen ontvoerde in zijn zak, dan kunnen wij nu ook de anders gekleurde Piet rechtvaardigen. Laat staan dat Pieten ook vaak gewoon blank zijn geweest.

    Waar het op neerkomt: Kinderen kan het niet schelen, als jij zegt dat Piet ook anders gekleurd is, dan is Piet dat. Punt uit. De volgende generatie hoef je het al niet uit te leggen. Piet is Piet. Net zoals dat impliciet racisme ook racisme is.

  45. @Bubbly: Een bevlogen relaas…. (Echter de essentie van verdraagzaamheid waar dit feest om draait ontbreekt.)
    Maar er zijn meer historische verklaringen.
    Zie hier een (geleend) citaat:

    Sinterklaas is een Turkse Heilige uit Myra, 4e-eeuw n.Chr. Hij werd in Nederland de patroonheilige voor de zeevaart. Evenals Sint Maarten is hij een weldoener. Waarschijnlijk door missionarissen igeïntroduseerd in de Lage landen.
    In de volksoverlevering spelen prehistorische motieven ook een rol. Zwarte Piet is dan een zwartgemaakte man, die er ‘s avonds er op uittrekt met een takkenbos om boze geesten te verjagen. Ook de brede schoorsteen van latere tijd kwam hij makkelijk door. Op het Friese platteland is hij nog steeds bekend. Sinterklaas is overduidelijk een parallel van Wodan, de Germaanse god , die op zijn donderkar door de lucht reed.
    De Moorse tijd in Spanje zal ook wel invloed op ons Sinterklaas feest gehad hebben.
    Ons Sinterklaasfeest is een sprookje/legende van verdraagzaamheid. Zwarte Piet loopt in 17e-eeuws Spaanse kleding, met gouden oorbellen in de oren en is aan niemand onderdanig. Wat in het gouden boek van de Sint geschreven staat , wordt door hem gerelativeerd. Kinderen weten zich veilig bij hem.
    Ik wens alle mensen toe om nog eens goed na te denken over dit prachtige volksverhaal van verdraagzaamheid.

  46. Ik vind dat we militair moeten ingrijpen 😉 Wat een geneuzel weer over zwarte piet.Zwarte piet is gewoon zwart en niet wit,alle sinterklaas nummers moeten we weer gaan aanpassen.En daar beginnen we echt niet aan hahaha

  47. @Ilse: Je kan het afslachten van onschuldige dieren onmogelijk vergelijken met een onschuldig kinderfeest. Als je dat wel doet, dan is er iets goed mis met je.

    @RJ: als je nu nog niet realiseert dat de karikatuur van Zwarte Piet veel mensen kwetst, dan heb je misschien onder een steen geleefd. Doe je ogen eens open en kijk verder.

    Goed dat Apple deze app niet toestaat. Nu nog die andere Zwarte Piet apps 😉

  48. Wat maakt men zich toch druk om een Piet met een zwart hoofd. En dat alleen omdat een enkeling er zich aan ergert. Deden ze dat ook toen ze zelf klein waren? Of zijn dit mensen die dit mooie kinderfeest niet kennen? Dan helemaal niet mee bemoeien. Ik las dat de ambassade in Amerika ook al geen zwarte Pieten meer mee laat doen met het feest. Wat een meelopers. Gewoon alles doodzwijgen dan is het zo over.

  49. Apple is echt zielig bezig, een app die tegen de zwarte Piet is kan ook aanstootgevend werken.

    Eigenlijk kan alles aanstootgevend zijn, zelfs de iPhone zelf gaan ze die dan ook verbieden in de Apple Stores?

    Juist ja…

  50. Sint en Piet bestaan niet dus waarom een app en een discussie over zwart?

  51. Daarom schaam ik mij als nederlander. Alles wordt ons afgepakt onder de noemer “racisme”. Racisme en discriminatie, de meest verschrikkelijke woorden van de nederlandse taal. Gadver!! Is al honderden jaren in NL. Vreselijk dat we dat als nederlanders allemaal accepteren!!

  52. Meteen stoppen met die piet. Sinterklaas mag blijven.

  53. Je hebt Nederlanders nodig om foute grappen te maken (zie de “Gordon-gate”), maar je hebt Amerikanen nodig om er een wereldwijd drama van te maken!

    Laat een van de meest racistische landen ter wereld eens volwassen worden zodat ze een van de meest tolerante landen ter wereld eens met rust laten…

  54. Mensen! De werkelijke boeman is de VN!

    Zij kwamen met het verhaal dat zwarte Piet racisme is en dus niet meer kan. In de USA adviseerden ze deze Halloween om je niet te verkleden als Cowboy, Indiaan, Eskimo etc. Sombrero’s mochten ook al niet meer.

    Word toch eens wakker! Awaken!!

  55. Als Apple de app niet toelaat kan er een zeer grote rechtszaak aangespannen worden! Alle stereotypen en gevoelige onderwerpen moeten dan ook uit de app store gehaald worden, de kerstman zelf (is een aanpassing van het sinterklaasfeest afkomstig uit New Amsterdam), elfen (beledigend voor kleine mensen of aanmoediging van kinderarbeid), rednecks (groot gedeelte dat extreem dom en onverzorgd word afgebeeld), alle WW II of oorlogapps (alle Duitsers worden aangetoond als nazi’s) en ga zo maar door! Dus als we Apple aanklagen voor het niet accepteren van een witte man die zwart is van de roet, (zodat papa’s, mama’s, broers en zussen etc niet worden herkend door de allerkleinste) staan er miljoenen getuigen die voor zijn uit NL. Misschien kunnen we er nog een centje van meepikken en een paar miljard schadevergoeding eisen van Apple, zodat wij ouders een extra cadeautje kunnen geven namens Zwarte Piet, stimuleren we ook nog de Nederlandse economie.

  56. Weer die idiote discussie. Terecht dat Apple de app weigert. Apple is een groot commercieel bedrijf die inziet dat dergelijke apps aanstootgevend zijn. In Nederland zal het niet lang meer duren voor zwarte piet het loodje legt. Vraag en aanbod daar draait het om dat zouden ze in Nederland toch wel moeten begrijpen.

  57. Ik snap niet dat zo veel mensen zeggen dat Piet zwart is van het roet, terwijl hij op televisie meestal egaal bruin is.

    Kan ie niet donkerpaars?

    Dat is net zo bijna zwart als donkerbruin. Bovendien lijkt dat niet op een huidskleur en ook niet op de zwarte nikkerpoppetjes (‘blackface’, ‘golliwogs’) die tot ver in de vorige eeuw over de hele wereld te vinden waren en waar Piet sprekend op lijkt (*dat* maakt hem zo aanstootgevend voor niet-sinterklaasvierders).

    Persoonlijk vind ik wit, oranje en groen namelijk meer iets voor Paaseieren dan voor Zwarte Piet.

  58. Lang leven zwarte piet!!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.