Kickstarter-project maakt nieuwe spullen van kapotte iPhones

Een Kickstarter-project probeert onderdelen van

iphone klokAls je iPhone kapot gaat en niet meer te repareren is, zit je met een probleem. Gebruiken als onderzetter? Deurstopper? Of proberen om de onderdelen opnieuw te gebruiken? Dat laatste is de insteek van een nieuwe Kickstarter-campagne. Chris Koerner zoekt via Kickstarter geld om zijn idee te realiseren. Bij ‘Twice Used’ is het de bedoeling om onderdelen van kapotte iPhones die normaal worden weggegooid, opnieuw te gebruiken. Er zijn oorbellen, armbanden, wandklokken, schilderijlijstje en onderzetters. Koerner werkte in een reparatieshop voor iPhones en zag dat veel kapotte onderdelen gewoon werden weggegooid.

Dat levert een milieuprobleem op, terwijl je ze ook zou kunnen hergebruiken. Bijvoorbeeld als wandklok, gemaakt van twaalf iPhone-schermen. Aan materiaal geen gebrek, want er is een voortdurende stroom aan mensen die hun iPhone laten vallen en kapot laten gaan. Het is niet de bedoeling dat iPhone-gebruikers hun kapotte onderdelen rechtstreeks naar Twice Used gaan sturen. Koerner heeft zijn eigen adresjes om aan nieuwe materialen te komen. Via Kickstarter kun je nu alvast producten bestellen, maar het is de bedoeling dat er straks een normale online shop ontstaat waar je ze zonder wachttijd kunt kopen.

kickstarter iphone onderdelen

Toch hebben we wel wat kritiekpuntjes op dit idee. Ten eerste qua smaak. De onderzetters en de wandklok zijn best leuk, maar de fotolijstjes met gebarsten iPhone-achterkanten zijn wat ons betreft ronduit lelijk. Ook bij de oorbellen slaat de twijfel toe: is dit mooi? Of denken mensen dat je met een kapotte homeknop op je oor rondloopt?

Een ander kritiekpunt is dat Koerner zijn shop prima had kunnen beginnen zonder de hulp van Kickstarter. Bij de meeste projecten op de site is flink wat geld nodig om een eerste productieronde te kunnen draaien. Daar komt nogal wat kapitaal bij kijken en als je geen lening van de bank krijgt is Kickstarter een mooie manier om beginnende ondernemers snel op weg te helpen. Maar Koerner heeft die kapitaalinjectie niet nodig: hij had van materiaal dat hij gratis kan krijgen ook een eigen winkeltje op Etsy kunnen beginnen. Het is niet verboden op Kickstarter, maar zonder investeerders is deze jonge ondernemer best in staat om zijn bedrijf van de grond te krijgen. Volgens Koerner heeft hij het geld nodig om extra productiemateriaal te kopen en arbeidskosten te dekken. Er is $10.000 nodig, waarvan bijna $2.500 al is opgehaald.

Tenslotte valt de prijs van de items ook wat tegen: een paar oorbellen voor $15 (plus $10 voor verzending), een fotolijstje voor $25 of $35 of het topstuk: een koffietafel met kapotte iPhone-frontjes voor $300. Die laatste kan alleen in de VS geleverd worden.

Meer info: Twice Used op Kickstarter

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2013, 13:10
Categorie Accessoires
Onderwerp kickstarter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.