Apple weigert Zwarte Piet-app wegens “aanstootgevende inhoud” (update)

Apple heeft de Zwarte Pieten-app van de Club van Sinterklaas geweigerd. Met de app kon je een foto van jezelf met Sint en Piet maken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

sintcamApple heeft een app met Sinterklaas en Zwarte Piet geweigerd. Producenten van het tv-programma De Club van Sinterklaas hadden een app ontwikkeld waarmee je kinderen samen met Sinterklaas en Zwarte Piet op de foto kon zetten, genaamd SintCam. Apple vond de app “aanstootgevend”, aldus Mike Steenvoorden van ontwikkelaar The Content Farm. Apple gaf geen verdere details over de afwijzing. De makers gaan niet proberen om de app alsnog in de App Store te krijgen, omdat het een “onbegonnen discussie” is om Amerikanen te overtuigen van een Nederlandse traditie.

Bovendien hebben de makers het veel te druk met de activiteiten voor de Club van Sinterklaas in het land. De Club bestaat uit een groep superhelden, vermomd als Zwarte Pieten, die allerlei mysteries ontrafelen en acts opvoeren. De organisatie erachter bestaat al meer dan tien jaar.

Update 16:00 uur: Inmiddels is bekend dat de app SintCam is gemaakt door Brandcams, dat meer apps maakt waarmee je jezelf in een gezellig kader op de foto kunt zetten. De app zal niet worden toegelaten tot de App Store zolang er Zwarte Pieten zichtbaar zijn, zo kreeg Brandcams te horen van een Apple-medewerker. De Zwarte Pieten zijn inmiddels uit de app gehaald. Dat geldt ook voor de Android-versie van de app, die overigens wel gewoon in de Google Play Store mocht blijven staan. Volgens Andre van Wijhe van Brandcams is de app (in tegenstelling tot eerdere berichtgeving) opnieuw ingediend bij Apple.

Op Radio 1 vertelde Mike Steenvoorden vanochtend hoe de afwijzing plaatsvond (fragment vanaf 00:56:50, bijna einde uitzending)

Niet nieuw: willekeur van Apple

pieteboe app iphoneDe afwijzing van Apple onderstreept maar weer eens de willekeur waarmee Apple apps goedkeurt. De app Pieteboe! (zie afbeelding hiernaast) waarin juist wordt geprotesteerd tegen de huidige heksenjacht op Zwarte Pieten, is onlangs wel gewoon toegelaten tot de App Store. Ook staan er genoeg andere Sint- en Piet-apps in de App Store waarin de knecht van Sinterklaas ongecensureerd te zien is. Een oudere app van de Club van Sinterklaas waarbij je cadeautjes in een schoorsteen moet gooien, is nog gewoon beschikbaar. De app kreeg onlangs ook nog een update.

Lees ook onze lijst: Leuke Sinterklaas-apps voor iPhone en iPad 2013

Via: Radio 1

sintcam 1

sintcam 2

sintcam 3

sintcam 4

Afbeeldingen en aanvullende info via: Tweakers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2014, 8:59
Onderwerp sinterklaas

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.