‘Apple test nieuwe iPhone met NFC-chip van Nederlands bedrijf NXP’

Apple zou bezig zijn met het testen van iPhone-prototypes die voorzien zijn van NFC-chips van het Nederlandse NXP Semiconductors, bedoeld voor mobiele betalingen.

nxp nfcAfgelopen weekend kon je lezen dat Apple een expert op het gebied van Near Field Communication (NFC) had ingehuurd. Benjamin Vigier gaat zich bij Apple misschien wel bezighouden met chips waarmee je op de iPhone straks contactloze betalingen kunt uitvoeren. Eerder waren er al patenten verschenen waaruit bleek dat Apple bezig is met NFC-technologie. Volgens Techcrunch is Apple nu al bezig met prototypes van de nieuwe iPhone waarin NFC-chips van het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors zijn ingebouwd.

NXP is marktleider op het gebied van NFC-technologie en een spin-off van Philips. Apple zal ze volgens de website waarschijnlijk gebruiken in de iPhone 5, of hoe de volgende iPhone ook gaat heten. Toch is het mogelijk dat Apple niet voor NXP gaat kiezen, maar een oplossing van concurrent Broadcom, die op dit moment al de Wi-Fi- en GPS-chips voor de iPhone 4 levert. Broadcom heeft recent een NFC-fabrikant gekocht, die multifunctionele chipsets kan maken. Met één chip heb je dan alle draadloze functies geïntegreerd.

Techcrunch schrijft verder dat de NFC-chips bij Apple in de MacBook en in de Apple TV kunnen worden ingebouwd, om data tussen apparaten uit te wisselen. Je houdt je iPhone een paar seconden bij je MacBook en er wordt automatisch een filmpje overgezet. Verder zou Nokia van plan zijn om de chips in 2011 in alle smartphones in te bouwen.

nxp nfc winkelWat NFC betreft zijn toegangspassen en betaalkaarten met contactloze technologie al wijdverbreid. Bij mobiele telefoons was er tot voor kort echter geen standaardisatie. In 2009 nam het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) een standaard aan voor de hostcontrollerinterface. Deze bepaalt hoe de onderdelen in het proces met elkaar moeten communiceren. De NFC-chip kan daardoor beveiligde applicaties draaien vanaf de simkaart. Interessant daarbij is dat de controle niet langer in handen van alleen de toestelmakers ligt, maar dat de operators ook een voet tussen de deur hebben qua toepassingen.

Meer info: Techcrunch via Tweakers

Het toestel op de foto is geen iPhone, maar dat had je als slimme lezer natuurlijk al begrepen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2010, 20:13
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen apple, nfc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.