iPhone kan nog geen hartfilmpjes maken, H’andy sana 210 wel

Een Duits bedrijf heeft een telefoon gemaakt waarmee je hartfilmpjes kan maken. Het gaat echter niet om de iPhone, maar een iPhone-achtig apparaat.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone ecgHet AD en NU.nl brengen vanochtend een nogal summier artikel over het feit dat je straks thuis via je iPhone een hartfilmpje kunt maken. Het maken van zo’n ECG doe je volgens de krant door je je vingers dertig seconden langs het toestel houdt. Helaas heeft de krant het verkeerd begrepen en gaat het helemaal niet om een iPhone, maar om een iPhone-achtig apparaat (rechts op de foto) met de naam H’andy sana 210. Het is voorzien van een 2,8 inch touchscreen, een camera en andere telefoonfuncties en wordt later dit jaar in Europa gelanceerd.

Het apparaat is geproduceerd door Medical Marketing Berlin GmbH, een Duits bedrijf. Het toestel is simlockvrij en gaat tussen de 400 en 500 Britse pond kosten. Medical Marketing is in gesprek met de National Health Service in het Verenigd Koninkrijk om te zorgen dat de kosten voor de patiënt worden verlaagd. Er is voor een telefoon gekozen omdat mensen die altijd bij zich dragen. “Mensen gaan ‘s avonds uit, vergeten hun portemonnee en tas en vinden het geen probleem om geld van anderen te lenen. Maar ze vergeten niet hun telefoon”, zegt een vertegenwoordiger van het bedrijf. Als het aanslaat is Medical Marketing ook van plan om de telefoon in de VS uit te brengen, maar dan moet het wel eerst worden goedgekeurd.

De Amerikaan Dr. Alfred Bove, voormalig president van het American College of Cardiology, is echter sceptisch: “Natuurlijk, dit is de toekomst, dus dit is een van de vele apparaten die we op de markt zien verschijnen. Maar het grote probleem is dat we er niet voor betaald worden.” Bove was al eerder betrokken bij smartphone- en webprojecten om patiënten beter te laten omgaan met gezondheidsproblemen. Maar artsen zullen er niet zo snel voor kiezen, omdat daardoor het aantal bezoekjes aan de praktijk vermindert, waardoor ze minder verdienen. Het probleem zit ‘m daarbij niet zozeer bij de artsen, maar in de manier waarop de gezondheidszorg wordt vergoed.

Update: De app waar het AD over schreef, blijkt toch te bestaan. iPhoneclub heeft de fabrikant telefonisch geïnterviewd en het resultaat daarvan is in een nieuw artikel te vinden: EYE-ME: apparaat met iPhone-applicatie om ECG’s te maken.

Meer info: DOTmed.com
Tipgever: Kilian

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 augustus 2010, 9:01
Categorie Achtergrond
Onderwerp medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.