‘Apple werkt aan nog strengere beveiliging voor iDevices en iCloud’

Terwijl de strijd tussen Apple en de FBI doorgaat, zou Apple al druk bezig zijn met het aanscherpen van de beveiliging van iOS toestellen. Hierdoor wordt het in de toekomst onmogelijk om er toegang tot te krijgen, zelfs voor Apple.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

touch id scan vinger

Het zal je niet ontgaan zijn dat Apple de afgelopen dagen verwikkeld is in een strijd met de FBI over privacy. De FBI wil hulp bij het kraken van een iPhone, maar Apple wil hier niet aan meewerken. Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen zou Apple aan nieuwe veiligheidsmaatregelen werken, die ervoor zorgen dat Apple de iPhone simpelweg niet meer kan hacken.


Bekijk ook

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Volgens The New York Times werkt Apple hard aan strengere beveiligingsmaatregelen voor iOS-toestellen en iCloud. Nu kan de overheid Apple nog een verzoek indienen om de inlogcode van een iPhone te omzeilen of elektronisch te kraken, maar met het nieuwe systeem zou dit volgens anonieme bronnen niet meer mogelijk zijn. Het indienen van overheidsverzoeken om mee te werken heeft dan geen zin meer.

Nieuwe maatregelen sluiten zelfs Apple buiten

In de huidige FBI-kwestie gaat het om een iPhone 5c, maar volgens Apple zouden nieuwere iPhones (weliswaar met veel moeite) te kraken zijn. Als de nieuwe maatregelen echt zo streng zijn als de bronnen doen vermoeden, kan zelfs Apple niet meer bij de gegevens op het toestel.

De verbeterde beveiliging moet er in ieder geval voor zorgen dat overheidsverzoeken om mee te helpen geen zin meer hebben, omdat er domweg geen technieken voorhanden zijn. De beveiliging is gericht op zowel de iPhone als op iCloud. Juist bij iCloud is strengere beveiliging lastiger te realiseren, omdat fysieke beveiligingsmaatregelen op de iPhone (zoals de Secure Enclave en biometrische authenticatie met Touch ID) niet voorhanden zijn. Apple zou van plan zijn om bij iCloud het wachtwoordbeheer op dezelfde manier te behandelen met encryptie op het toestel zelf, zoals in iOS 8 is ingevoerd.

Bij de iPhone 5c van Syed Rizwan Farook had de FBI mogelijk toegang kunnen krijgen tot een recente iCloud-backup, als ze het wachtwoord niet hadden gewijzigd. Apple had dan het automatisch gemaakte backupbestand kunnen downloaden van de servers en beschikbaar stellen aan de FBI. Bij de nieuwe maatregelen is dat niet meer mogelijk. Als Apple niet beschikt over de encryptiesleutel van het iCloud-account, dan kunnen ze technisch geen toegang krijgen tot de backup-data en kunnen ze het bestand ook niet overdragen aan de autoriteiten.

Het nadeel van zo’n systeem is dat gebruikers buitengesloten worden als ze hun inleggegevens vergeten, omdat Apple ze niet meer kan helpen.

Apple wil niet meewerken aan FBI-zaak

Apple is van mening dat het een gevaarlijk precedent schept als de overheid via Apple toegang kan krijgen tot de iPhones van burgers. Daarom verzet het bedrijf zich openlijk tegen de FBI, onder meer met een open brief aan gebruikers. Ook heeft Tim Cook een uitgebreid interview met ABC News gegeven, waarin hij het belang van de zaak uitlegt.

Bekijk ook

Tim Cook: 'Meewerken in FBI-zaak is slecht voor Amerika'

Tim Cook heeft in een interview op ABC News verteld dat het slecht voor Amerika zou zijn, als Apple meewerkt in de FBI-zaak. Ook is de communicatie niet netjes verlopen.
Bekijk ook

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.