Apple-patent voor iTravel bevat schetsen van bestaande apps

Apple heeft de gebruikersinterface van een aantal bestaande apps verwerkt in de patentaanvraag voor de iTravel App. De ontwikkelaars van Where To? zijn verrast.

where toIn april kwam voor het eerst informatie naar buiten over een reisapplicatie die Apple wil ontwikkelen. Het gaat om de iTravel App, waarvan het bijbehorende patent op 30 juli in de openbaarheid kwam. Maar ontwikkelaar FutureTap is bij nader inzien niet zo blij met de patentaanvraag. Er staat namelijk een 1-op-1 kopie in van de applicatie die ze al sinds 2008 op de markt brengen. Where To? (Waarheen?) is een reisapplicatie met een bijzondere interface. Aan de hand van een draaischijf bepaal je welk soort informatie je zoekt: eten en drinken, vermaak, vliegvelden, winkels of educatieve instellingen. Precies dezelfde interface is voorzien van de titel ‘Where to?’ in Apple’s patentaanvraag te vinden. Nu wil dat niet meteen zeggen dat Apple van plan is om exact dezelfde app te gaan maken, maar het roept wel vragen op waarom Apple een schets van een bestaande app ongevraagd in een patentaanvraag opneemt.


patent appleIn een blogposting op The FutureBlog roepen de ontwikkelaars op om mee te discussiëren over de beweegredenen van Apple. Sommige mensen dachten dat FutureTap een deal met Apple had gesloten of van plan was het bedrijf over te nemen. Maar dat blijkt niet het geval: de ontwikkelaars zijn zelf ook totaal verrast. Ook al is de schets alleen maar als illustratie opgenomen om ongeveer aan te geven wat Apple van plan is, dan nog was het wel zo netjes geweest om een eigen interface met draaischijf of drukknoppen te verzinnen. FutureTap schrijft: “We’re faced with a situation where we’ve to fear that our primary business partner is trying to “steal” our idea and design.” Wat te doen? Where To? staat al sinds de lancering van de App Store (in zomer 2008) in de App Store. Het patent is pas in december 2009 ingediend.

Apple is van plan om een applicatie uit te brengen waarmee je informatie over reizen, hotels en shopping samen kunt brengen. In de patentaanvraag heeft Apple afbeeldingen verwerkt van een aantal bestaande applicaties, zoals Where To?, Ralph Lauren en Guide You Amsterdam. Mogelijk willen ze dit samenbrengen om een overkoepelende applicatie te maken die de functionaliteit van een aantal bestaande applicaties integreert. Apple doet er in ieder geval niet geheimzinnig over: ze hebben de namen van de apps die ze ter inspiratie willen gebruiken er zonder gêne bij gezet. Misschien wil Apple alleen maar een algemene indruk geven waartoe zo’n reisapplicatie in staat is en zijn ze niet van plan om de gebruikersinterfaces exact na te apen, maar het geeft richting ontwikkelaars wel een verkeerd signaal.

Reacties: 28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.